Als de sirene gaat

Geplaatst op: 31 januari 2018

Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. Ga zo snel mogelijk naar binnen en zet de radio of tv aan. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als u de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in uw omgeving.

Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt getest of de sirene werkt. U hoeft dan niets te doen.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?

1. Ga naar binnen

Binnen is de kans op gevaar het kleinst. Dat geldt voor iedereen. Bent u niet in de buurt van uw huis? Ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, zoals een kantoor of winkel.
Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de schoolleiding.
Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Als dat echt niet kan, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.
Als u ziet dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan. Geef anderen ook de gelegenheid om bij u te schuilen.

2. Sluit ramen en deuren

Als u de sirene hoort, is er mogelijk sprake van gevaarlijke stoffen. Ga daarom zo snel mogelijk naar binnen en sluit alle ramen, deuren, roosters en andere openingen. Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand.
Plak de afvoer van ventilatie en andere openingen af (met kranten of plastic).

3. Luister naar de rampenzender en volg de instructies op

Als de sirene gaat, krijgt de regionale omroep de rol van officiële noodzender. In onze regio is dat Radio Rijnmond, te ontvangen via 93.4 FM in de ether. Op deze zender wordt zo snel mogelijk gemeld wat er aan de hand is en welk gevaar dreigt. Volg alle instructies op. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid geeft ook informatie via de website www.zhzveilig.nl en/of www.crisis.nl.

In een noodsituatie maakt de overheid ook  gebruik van  tal van andere alarmeringsmiddelen. Eén daarvan is NL-Alert. U ontvangt op uw mobiele telefoon een bericht met informatie om uzelf in veiligheid te brengen. Heeft u zich nog niet aangemeld? Doe dat dan nu. Kijk voor meer informatie op https://crisis.nl/nl-alert

4. Weet wanneer het buiten weer veilig is

Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

Deel dit bericht