Brandweer krijgt dagelijks meerdere meldingen over koolmonoxidevergiftiging

Geplaatst op: 4 februari 2019

Uit een recent gehouden enquête van de Nederlandse Brandwondenstichting blijkt dat 85% van de mensen denkt géén risico te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast komt naar voren dat een derde niet weet hoe hij een koolmonoxidevergiftiging voorkomt. Een schril contrast met de praktijk. ”Alleen al in de regio Rotterdam-Rijnmond krijgen we dagelijks meerdere meldingen binnen over een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van de gevallen blijkt het ook daadwerkelijk te gaan om een koolmonoxidevergiftiging. Een verontrustend aantal”, aldus Peter Schuurmans – Officier van Dienst bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

”Het feit dat er dagelijks meerdere meldingen van koolmonoxide bij de brandweer binnenkomen is zorgelijk. Wij brengen nu in kaart hoeveel incidenten er in alle 25 veiligheidsregio’s plaatsvinden”, vult Jet Vroege aan – Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. ” Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich wél bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen. Daarom starten we vandaag, samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.”

Koolmonoxide redt levens
Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom zo belangrijk dat iedereen een koolmonoxidemelder ophangt, op de juiste plaats. Niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. Vroege: ”Dat is zorgwekkend. Alleen een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. ”Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit klopt niet: koolmonoxide is iets lichter dan lucht en uit onderzoek blijkt dat koolmonoxide met de warme lucht uit het verbrandingstoestel stijgt. Plaats de koolmonoxidemelder daarom in de ruimte van het verbrandingstoestel hoog aan het plafond. In de overige ruimtes op ademhoogte.

Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en je huis 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren. Met deze maatregelen kan je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringenverhalen en een online kennistest, waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen en voorkomen, vind je op: http://www.brandweer.nl/koolmonoxide

 

Deel dit bericht