Gemeenteraad Zwijndrecht in gesprek met ProRail

Geplaatst op: 21 december 2017

Vertegenwoordigers van de gemeenteraad Zwijndrecht brachten dinsdagmiddag een bezoek aan het spooremplacement Kijfhoek. Tijdens dit bezoek gingen zij in gesprek met president-directeur Pier Eringa van ProRail en vertegenwoordigers van onder andere de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het bezoek van de Zwijndrechtse gemeenteraad en de komst van Pier Eringa onderstreept dat de betrokken partijen graag samen optrekken. Tijdens het bezoek van dinsdag is inzichtelijk gemaakt welke logistieke processen op het terrein plaatsvinden en hoe de calamiteitenorganisatie optreedt bij incidenten. Daarnaast is stilgestaan bij welke optimalisatie van de veiligheidsvoorzieningen en calamiteitenorganisatie mogelijk zijn.

Alle partijen benadrukten het gezamenlijke belang en daarmee het belang van samenwerking. ”We staan aan dezelfde kant van veiligheid, werken schouder aan schouder maar het zijn niet altijd makkelijke opgaven” aldus Pier Eringa van ProRail. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid benadrukt ”strakke afspraken zijn nodig en we moeten ons niet laten gijzelen door de complexiteit van het onderwerp”.

Emplacement Kijfhoek
Met 50 hectare, 43 verdeelsporen, 14 aankomstsporen en 12 opstelsporen is Kijfhoek het grootste emplacement van Nederland. Kijfhoek heeft een belangrijke functie voor het havengebied Rotterdam, het is de schakel tussen Nederlandse havens en grote industriële gebieden in Nederland en Europa: de draaischijf voor het spoorgoederenvervoer en de toegang tot de Betuweroute. Kijfhoek is met zijn 40 jaar toe aan grootschalig onderhoud. Deze werkzaamheden zijn in 2017 gestart en worden komende jaren verder uitgevoerd.

Deel dit bericht