Alleen samen helpen we elkaar

Wat kun je zelf doen?

Geplaatst op: 31 maart 2020
Ook op afstand zorgen we voor elkaar. Hoe? Bel je vriend, vriendin, familie, kennissen, die ene collega etc. Of Skype, videochat of bedenk iets anders creatiefs! Alleen samen krijgen we corona onder controle. We kunnen allemaal iets doen. We doen het samen. Wat doe jij?

Blijf zoveel mogelijk binnen, vermijd drukte en houdt 1,5 meter afstand
Het is belangrijk dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken en zo veel mogelijk thuis blijven. Reis alleen als dat noodzakelijk is. Een frisse neus halen mag, maar gebruik je gezonde verstand. Zoek de drukte niet op en houd je aan de 1,5 meter afstandsregel. Dit is belangrijk, omdat de kans zo kleiner is dat je elkaar besmet.

Volg de landelijke adviezen op
Er geldt geen verbod, maar we roepen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: vermijd drukte en blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan een frisse neus halen, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk.

Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Woon je zelfstandig, kies dan 1 of 2 vaste personen met wie je afspreekt dat zij je wel af en toe komen bezoeken. Bellen kan natuurlijk ook, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.

Daarnaast:

  • Was je handen regelmatig;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Schud geen handen;
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.

Zorgpersoneel en personeel dat werkt in vitale processen
Er wordt veel van zorgpersoneel en personeel in vitale processen gevraagd. Blijf pas thuis als je koorts hebt. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken, wordt opvang georganiseerd. 11 mei gaan de basisscholen, speciaal onderwijs en kinderdagopvang weer (deels) open.

Lever persoonlijke beschermingsmiddelen in
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hard nodig voor de mensen die werken in de zorg. Ook binnen onze regio zijn persoonlijke beschermingsmiddelen schaars. Heb je nog ongeopende beschermingsmiddelen voor ons, zoals mondkapjes (ffp1/ffp2), schorten, veiligheidsbrillen en handschoenen? Stuur dan een email naar [email protected].

Op dit moment zijn we vooral hard op zoek naar schorten. De volgende schorten hebben wij nodig:

  1. Wegwerpschort met lange mouw met PE coating en manchetten of elastiek die voldoen aan de Nederlandse eisen CE, NENEN 14126; Vermelding B, categorie II. Deze zijn voor eenmalig gebruik.
  2. Halterschort met PE coating. De schort moet over de knieën vallen.
  3. Doktersjassen of textiele schorten met lange mouwen.

Verschillende bedrijven die nog spullen hadden liggen, hebben deze al bij ons ingeleverd. Daar zijn we echt ontzettend blij mee! Zo hebben Da Vinci college Dordrecht, Intersafe Dordrecht en glasfabriek Leerdam ongebruikte beschermingsmiddelen bij ons aangeleverd. Deze spullen zijn verdeeld over zorginstanties in Zuid-Holland Zuid waar deze spullen hard nodig zijn. Heb jij ook iets wat wij kunnen gebruiken? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer informatie
Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vind je op de speciale nieuwspagina op onze website. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM  en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.