Wat kun je zelf doen?

Geplaatst op: 31 maart 2020

Ook op afstand zorgen we voor elkaar. Hoe? Bel je vriend, vriendin, familie, kennissen, die ene collega etc. Of Skype, videochat of bedenk iets anders creatiefs! Alleen samen krijgen we corona onder controle. We kunnen allemaal iets doen. We doen het samen. Wat doe jij?

Blijf zoveel mogelijk binnen en houdt 1,5 meter afstand
Bij ons komen vragen binnen van mensen over groepsvorming. Hoe zit dit? Wat mag wel en wat niet? De overheid heeft groepsvorming in de openbare ruimte verboden. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden. Op meer dan twee personen kan dus gehandhaafd worden als zij zich niet aan de afstand van 1,5 meter houden. Tegelijk wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken en zo veel mogelijk thuis blijven. Ga alleen naar buiten als dat nodig is. Een frisse neus halen mag, maar dan ook geldt: niet in een groep en houd afstand! Dit is belangrijk, omdat de kans zo kleiner is dat je elkaar besmet.

Volg de landelijke adviezen op
Er geldt geen verbod, maar we roepen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Als dat niet lukt, ga dan niet bij elkaar staan. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk.

Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.

Daarnaast:

  • Was je handen regelmatig;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Schud geen handen.
  • Probeer waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Alle maatregelen van het coronavirus wat jijzelf kunt doen

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen:
Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van je gevraagd. Blijf pas thuis als je klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met je werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland. Voor kinderen van ouders die in de zorg en vitale processen werken wordt opvang georganiseerd.

Personeel in kinderopvang en onderwijs:
Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken.

Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hard nodig voor de mensen die werken in de zorg. Ook binnen onze regio zijn persoonlijke beschermingsmiddelen schaars. We doen daarom ook verschillende oproepen bij bijvoorbeeld bedrijven in de regio om ongeopende beschermingsmiddelen bij ons aan te leveren. Wij zijn vooral op zoek naar mondkapjes (ffp1/ffp2), schorten, veiligheidsbrillen en handschoenen.

Bedrijven uit de regio doen al mee
Bedrijven die nog spullen hebben liggen, leveren ons spullen aan en daar zijn we echt ontzettend blij mee! Zo hebben Da Vinci college Dordrecht, Intersafe Dordrecht en glasfabriek Leerdam beschermingsmiddelen bij ons aangeleverd die zij zelf nog niet hebben gebruikt. Deze spullen zijn verdeeld over zorginstanties in Zuid-Holland Zuid waar deze spullen hard nodig zijn. Met deze spullen zijn zij enorm geholpen.

Heb jij nog spullen liggen? Lever ze in!
Particulieren en bedrijven kunnen nog steeds ongeopende persoonlijke beschermingsmiddelen aanleveren bij de GGD, de ziekenhuizen of de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Heb je iets over wat wij kunnen binnen de zorg kunnen verspreiden? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer informatie
Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vind je op de speciale nieuws-pagina op onze website. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM  en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Deel dit bericht

Reageren is niet (meer) mogelijk. Heb je een vraag of opmerking, gebruik dan het contactformulier.