nl alert

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni – Ontvang jij ‘m ook?

Geplaatst op: 2 juni 2021
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in Zuid-Holland Zuid. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

NL-Alert waarschuwt en informeert je bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Bijvoorbeeld*: Brand met veel rook op bedrijventerrein Dordtse Kil II. Als u last van rook heeft: ga naar binnen, sluit ramen en deuren, zet ventilatie uit. Nadere informatie en updates op www.zhzveilig.nl. Misschien heb je weleens een soortgelijke melding ontvangen.

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in je omgeving daarbij.

Zo ontvang je een NL-Alert
NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan.

Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, zie je NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

Hoe zendt de overheid NL-Alert uit?
De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moeten worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan zo ook jouw woonplaats bereiken terwijl je mogelijk kilometers verderop woont. De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. En zendt dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Ben je verbonden met een zendmast in dit betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

Geen NL-Alert ontvangen?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt.

  • Je mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Hoe werkt NL-Alert?
Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van de werking van een NL-Alert.

uitgeschreven tekst

Een grote brand, dreigende overstroming of vervuild drinkwater, voorbeelden van situaties die een bedreiging kunnen zijn voor mensen in de omgeving en waarbij direct handelen noodzakelijk is. De veiligheidsregio stuurt dan naar dit gebied een NL-Alert. 

Het kan zijn dat je dit bericht ontvangt terwijl je niet in de buurt bent. Of jij ontvangt wél een bericht en je buurman niet! Hoe kan dat?

Dit heeft alles te maken met de zendmast en het netwerk waarmee je telefoon verbonden is.

Het bereik van de zendmasten is vaak groter dan het bedreigde gebied. Daarom ontvangen ook mensen die niet in de buurt zijn een NL-Alert. Waanneer je verbonden bent met een andere zendmast dan je huisgenoot óf wanneer je een andere telefoon of provider hebt, dan kan het zijn dat je later of geen bericht ontvangt. 

Ontvang je een NL-Alert? Waarschuw altijd je omgeving! Ga voor meer informatie naar zhzveilig.nl