Geslaagde oefening ‘Grootschalige Geneeskundige Bijstand’

Geplaatst op: 4 april 2018

De GHOR van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hield woensdagavond 4 april 2018 een oefening Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) in het voormalige Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Amstelwijck. Samen met geneeskundige hulpverleners vond deze jaarlijkse oefening plaats om de samenwerking tijdens een grootschalig incident te beoefenen.

Jaarlijks oefent de GHOR met geneeskundige hulpverleners. Dit keer waren de betrokken organisaties: de Ambulancedienst, het Nederlandse Rode Kruis, de Gemeenschappelijke Meldcentrale, de Koninklijke Marechaussee, het Mobiel Medisch Team Zuid-West Nederland  en de GHOR. Het bedrijf ‘ABB Vastgoed II B.V‘ stelde de oefenlocatie ter beschikking.

Oefendoelen

Belangrijkste doel van de GGB-oefening is het oefenen van de onderlinge afstemming en samenwerking en bekijken of de GGB-procedure  in de praktijk goed werkt. Daarnaast heeft elke geneeskundige partner ook zijn/ haar eigen oefendoelen.

Oefenleider Jeroen Peeters,  GHOR ZHZ:  “Normaal gesproken oefenen we als geneeskundige partners ieder afzonderlijk. Maar het is ook goed om jaarlijks gezamenlijk te oefenen.  Het is namelijk een taak van de GHOR om alle geneeskundige partners met elkaar te verbinden. Als je daadwerkelijk samen oefent, loop je toch weer tegen andere zaken aan. We moeten er met elkaar klaar voor zijn als een grootschalig incident gebeurt”.

Scenario grootschalig incident

Het scenario van de GGB-oefening betrof een incident met veel gewonden, paniek en chaos. Aan de deelnemende organisaties de taak om het scenario zo realistisch mogelijk te beoefenen. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van Lotus- en slachtofferacteurs.

Daniel Vree, Ambulancedienst: “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk collega’s van de Ambulancedienst bij de oefening te betrekken. Mocht een dergelijk grootschalig incident zich in de praktijk voordoen, dan zijn ze optimaal voorbereid. Uiteraard zijn leermomenten uit vorige oefeningen ook meegenomen in deze oefening en kregen de Ambulancemedewerkers ook nog een theorietoets op GGB”.

Grootschalige Geneeskundige bijstand

De geneeskundige hulpverleners oefenen volgens de zogeheten GGB-procedure (Grootschalige Geneeskundige Bijstand). Deze procedure geeft aan ‘hoe’ verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en over welke aanvullende hulpmiddelen zij kunnen beschikken naast de reguliere ambulancezorg. Bij zeer grote calamiteiten kan niet elk slachtoffer direct met een ambulance vervoerd worden. GGB zorgt ervoor dat het verzamelen, verzorgen en afvoeren van grote aantallen slachtoffers naar ziekenhuizen goed georganiseerd en gefaciliteerd verloopt, zodat elk slachtoffer zo snel mogelijk de benodigde medische zorg krijgt.

 

 

Deel dit bericht