Inspectie transport

Onderdelen voormalige Franse kerncentrale over Nederlands binnenwater

Geplaatst op: 3 december 2021
In het weekend van 4 en 5 december vaart er door Nederland over de Rijn, Waal en over Zeeuwse binnenwateren een schip met zes onderdelen van een voormalige kerncentrale van het Frans energiebedrijf EDF (Électricité de France). In 2020 is de centrale uit bedrijf gegaan. EDF brengt de onderdelen voor verdere verwerking vanaf Fessenheim Frankrijk naar Studsvik Zweden.

In Nederland houdt de ANVS toezicht op dit transport. Binnenin de onderdelen zit namelijk licht radioactief materiaal. Naast dat dit volledig afgesloten is dragen ook andere maatregelen bij aan het garanderen van de veiligheid van mens en milieu. Het transport van dit weekend is bijzonder. Waarom? Omdat het over binnenwateren gaat.

Door de omvang van de onderdelen van dit transport is het niet mogelijk het materiaal over het spoor of de weg te vervoeren.  Wat normaal, bij radioactief materiaal, wel het geval is. Het transport van dit weekend is nummer één van de drie.

Delen van oude stoomgeneratoren

Het transport bevat delen van voormalige stoomgeneratoren. Wat zijn stoomgeneratoren? Dit zijn warmtewisselaars die in een kerncentrale worden gebruikt om water om te zetten in stoom, waarmee de elektriciteit wordt opgewekt. De generatordelen die vervoerd worden, bevatten een vaste lichte radioactieve neerslag op de binnenwand. Hier blijft, net als bij het gebruik van een waterkoker, enige aanslag achter binnenin.

Inspectie transport

Inspecteurs zijn aanwezig bij het laden van het schip.

Veiligheid

Een aantal zaken regelen de veiligheid van het transport: het volledig afsluiten van de radioactieve neerslag binnen in de onderdelen, het uitwendig reinigen van de onderdelen en het geheel omsluiten van de stoomgeneratordelen. Het vervoer gebeurt met een ADN-gecertificeerd schip; een gesloten hoogwandige duwbak met een duwschip. ADN is een Europese overeenkomst voor internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over binnenwateren. Het transport wordt dus volgens geldende regelgeving uitgevoerd.

Lees hier verder.

Bron: ANVS