Voorleesfunctie op website

Geplaatst op: 14 december 2018

Sinds deze week is readspeaker aangebracht op onze website www.zhzveilig.nl. Readspeaker is een tool dat teksten van de webpagina’s omzet naar spraak. Zo is de website voor een zo groot mogelijke doelgroep bereikbaar, ook voor slechtzienden of mensen die moeite hebben met lezen. We willen als overheidsorganisatie natuurlijk zoveel mogelijk burgers bereiken. Deze voorleesfunctie helpt daarbij.

Online tool

Readspeaker is dus een online tool, waarbij je gemakkelijk teksten kunt beluisteren in plaats van lezen. De online content wordt direct omgezet naar spraak mét levensechte stemmen. Er zitten in de voorleesknop ook geïntegreerde lees- en vertaaltools. Bij een tekst dat op de website wordt gelezen, kun je dus ook precies zien om welk stuk tekst het gaat, zodat je gemakkelijk kunt mee-lezen. De tool is overal bereikbaar, waar je ook bent en ongeacht of je gebruik maakt van de PC, iPad of mobiele telefoon. De ‘lees voor’ knop ziet er op elke pagina hetzelfde uit. Er zitten ook verschillende mogelijkheden in, zoals het meelezen met de tekst of de voorgelezen tekst een andere kleur geven.

Doelgroep

De online tool maakt de website toegankelijk voor een bredere doelgroep internetgebruikers. De tekst wordt gemarkeerd tijdens het meelezen om het nog makkelijker te maken. Dit maakt de website toegankelijk voor mensen met bijvoorbeeld leesproblemen of visuele beperkingen en ook voor mensen die moeite hebben met lezen. Daarnaast is het ook een handige tool voor mensen die een nieuwe taal willen leren, de groeiende groep ouderen én iedereen die liever luistert dan leest.

Deel dit bericht