Zuid-Holland Zuid heeft beste jeugdbrandweer

Geplaatst op: 9 oktober 2018

Alle winnaars tijdens het Nederlands kampioenschap jeugdbrandweer komen bij brandweer Zuid-Holland Zuid vandaan. Dit bewijst maar weer dat de Veiligheidsregio ZHZ (VRZHZ) veelbelovend talent in huis heeft. De jeugdbrandweer Oud-Beijerland, Alblasserdam en Leerdam waren de beste in hun klasse. Zij mogen zich dit jaar landskampioen noemen.

Afgelopen weekend en vorige week hebben de landskampioenschappen voor de jeugdbrandweer plaatsgevonden en niet zonder resultaat. De jeugdbrandweer Oud-Beijerland bleek de beste in de klasse hogedruk, Alblasserdam werd eerste in de klasse junioren (11 tot 15 jaar) en Leerdam ging er met het goud vandoor in de klasse aspiranten (15 tot 18 jaar). ‘We zijn waanzinnig trots! Niet alleen omdat we kampioen zijn, maar ook juist omdat de brandweer zo diepgeworteld in de gemeenschap zit en ze met zoveel professie te werk gaan’ vertelt regionaal commandant Carlo Post.

Vaardigheden
Landskampioen word je niet zomaar. Er zijn drie voorrondes en de beste 12 ploegen uit Nederland gaan naar de finalewedstrijd. Tijdens de wedstrijden krijgen alle ploegen eenzelfde scenario waar ze een fictieve brand moeten blussen. Hoe deze brand eruitziet verschilt per scenario, zo hadden de Oud-Beijerlandse jeugdleden een brand op een schip en lieten de Leerdamse en Alblasserdamse leden hun vaardigheden zien tijdens een gebouwbrand. Alle korpsen worden op zaken als veiligheid, samenwerken, snelheid en de aanpak beoordeeld door een vakjury. Het korps met de hoogste aantal punten wordt kampioen. Er zijn in Nederland 3 verschillende wedstrijdklassen voor de jeugdbrandweer. ‘Het is uniek dat we bij alle drie de landelijke vaardigheidstoetsen Nederlands kampioen zijn geworden. Dat maakt het extra bijzonder’.

Regiokampioenschappen
‘Jong geleerd, is oud gedaan’ is een gezegde dat ook voor de brandweer geldt. Daarom is er naast de gewone brandweer een jeugdbrandweer, waar de jeugd tot 18 jaar alvast kennis kan maken met het werk van de brandweer. Net als hun volwassen collega’s houden de verschillende jeugdbrandweerkorpsen wedstrijden. Stilzitten is er niet bij. Alle 14 jeugdkorpsen in Zuid-Holland Zuid zijn alweer druk bezig met oefenen voor de regionale kampioenschappen die plaatsvinden in Leerdam op 10 november.

Interesse?
Wil je meer weten over de jeugdbrandweer? Kijk dan op onze website: www.brandweerzhz.nl

Deel dit bericht