Huidige maatregelen in de regio Zuid-Holland Zuid

Geplaatst op: 13 april 2021

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft in Nederland veel te hoog. Om samen de verspreiding van het virus te beperken is een aantal regels van kracht:

De basisregels zijn en blijven belangrijk
Voor iedereen in Nederland geldt:

Avondklok
Sinds 23 januari geldt er een avondklok in Nederland. Tijdens de persconferentie van 13 april werd aangekondigd dat deze wordt verlengd tot en met 28 april 04:30 uur. Het is dus verboden om tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten te zijn.

Geldige redenen om tijdens de avondklok buiten te zijn:

 • In een noodsituatie;
 • Dringende (medische) hulp aan mensen en dieren;
 • Uitlaten van een uitgelijnde hond (dit doe je alleen);
 • Voor een uitvaart;
 • Voor werk;
 • Reizen naar het buitenland en terug naar Nederland;
 • Na een oproep van een rechter of officier van justitie;
 • Een examen voor mbo, hbo of wo;
 • Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart ook uitgezonderd van de avondklok;
 • Activiteiten die nodig zijn in verband met de verkiezingen.

Kijk op de website van de rijksoverheid voor meer informatie en de mogelijke verklaring(en) die je bij je moet hebben als het toch noodzakelijk is dat je buiten bent.

Ga je tijdens de avondklok naar buiten, dan loop je het risico op een boete van € 95,-.

Naast de basisregels gelden er sinds 15 december landelijk extra maatregelen
Met ingang van 3 maart 2021 tenminste tot en met 28 april 2021:

 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
 • Ontvang thuis maximaal 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Een aantal locaties is gesloten:
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten met maximaal 4 personen op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten op sportaccommodaties. Mensen tot en met 26 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.
 • Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart.

Er zijn uitzonderingen:

 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Alle winkels mogen een afhaalfunctie inrichten.
 • Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven.
 • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open.
 • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk.
 • Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
 • Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
 • Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar voor het behalen van een A, B of C-zwemdiploma.

Bestellen en afhalen
Niet-essentiële winkels kunnen vanaf 3 maart open voor winkelen op afspraak. Daarnaast is vanaf 10 februari bestellen en afhalen mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel. Bekijk alle regels voor bestellen en afhalen op Rijksoverheid.nl.

Onderwijs en kinderopvang
Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het VO minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt 1 dag per week.

Per 19 april gaat de bso weer voor alle kinderen open. Net als bij de kinderdagopvang, de gastouderopvang en het basisonderwijs worden aanvullende maatregelen genomen om mogelijke verspreiding tegen te gaan.

Theorie-examens
Op locatie mogen weer theorie-examens en –lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Reizen
Het vlieg- en vaarverbod voor het Verenigd Koninkrijk wordt opgeheven. De Britse variant van het coronavirus is al in Nederland verspreid, daarom heeft het vlieg en vaarverbod geen zin meer. Vanaf 9 maart 00.01 uur Nederlandse tijd geldt deze niet meer. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijft wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.

Inreisverbod verruimd
Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. De lijst met uitzonderingen hierop was voor een aantal groepen tijdelijk opgeschort. Die uitzonderingen zijn weer van toepassing. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Bezoekregeling verpleeghuizen
Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn. Deze aanpassing gaat per 8 maart in.

Regelgeving
De uitgebreide toelichting op de verschillende maatregelen is te vinden op deze pagina van Rijksoverheid. Op de website van Rijksoverheid vind je ook meer informatie over de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 (TWM).

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid
De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit 10 gemeenten:

Meer informatie
Wil je meer weten over de coronamaatregelen?

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Kom je daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel naar 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur), of met een specifieke vraag over een situatie in de regio Zuid-Holland Zuid met je lokale gemeente.

Deel dit bericht