Maatregelen overheid

Geplaatst op: 31 maart 2020

In heel Nederland zijn maatregelen van kracht die een flink effect hebben op het openbare leven. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 28 april, met uitzondering van de samenkomsten en evenementen, dat geldt tot 1 juni:

 • Mensen worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te mijden. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter).
 • Mensen worden opgeroepen ook thuis de sociale contacten te minimaliseren: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Groepsvorming is verboden in de volledige openbare ruimte in regio Zuid-Holland Zuid. Als men zich daar op bepaalde locaties structureel niet aan houdt, kan dat leiden tot afsluiting van gebieden. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Onder een groep verstaat het kabinet drie of meer personen die daarbij geen afstand van 1,5 meter houden. Bij groepen van 3 of meer die geen 1,5 meter afstand houden, kunnen boetes worden uitgedeeld. Deze regel geldt niet voor jonge spelende kinderen en voor mensen in hetzelfde huishouden.
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg jij of iemand in je huishouden daar ook koorts bij, dan moet iedereen in dat huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Bijeenkomsten, samenkomsten en evenementen zijn tot 1 juni niet toegestaan. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten. Uitzonderingen zijn er voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften.
 • Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang 
 • Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, seksclubs, coffeeshops en casino’s zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem je consumptie mee naar huis.
 • Winkels, openbaar vervoer en locaties zoals vakantieparken en markten moeten maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 28 april dat zij hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen, fysiek contact alleen nog op indicatie van een arts.
 • Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
 • Sanitaire voorzieningen van recreatieparken, campings, jachthavens etc. worden gesloten.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.

Heb je klachten? Blijf thuis!
Blijf thuis! Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijd sociale contacten. Heb je er koorts bij, dan blijft iedereen die in hetzelfde huis woont, thuis. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand?
Beperk je fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.

Heb je familie of vrienden in het buitenland? 
Nederlandse reizigers in het buitenland die door de coronacrisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland.

Om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden, geldt sinds 15 maart in de regio Zuid-Holland Zuid een noodverordening.

Meld corona-overtredingen via 0900 – 8844
De meldkamer krijgt veel telefoontjes binnen over mensen die zich niet houden aan het groepsverbod of aan de 1,5 meter afstand. Zie jij dit ook in je omgeving? Spreek mensen eerst aan. Helpt dit niet? Bel dan 0900 – 8844. Bel GEEN 112! 112 is alleen bedoeld voor noodsituaties. Landelijk wordt er gewerkt aan een speciaal meldpunt.

Meer informatie
Meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie vind je op de speciale nieuws-pagina op onze website. Daarnaast is informatie beschikbaar op de website van het RIVM  en de website van de rijksoverheid of bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Deel dit bericht

Reageren is niet (meer) mogelijk. Heb je een vraag of opmerking, gebruik dan het contactformulier.