Corona visual Rijksoverheid over het nemen van je verantwoordelijkheid

Nu verantwoordelijkheid nemen om 2e golf te voorkomen

Geplaatst op: 6 augustus 2020
“Het coronavirus is bezig aan een gevaarlijke opmars. We dreigen de winst te verspelen.” Met deze woorden zette Premier Rutte de toon voor de persconferentie van 6 augustus. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te houden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Houd altijd afstand, was je handen stuk, werk zo veel mogelijk thuis en vermijd drukte.

Rutte kondigde een aantal nieuwe landelijke maatregelen aan. Vanaf 10 augustus gaan de volgende maatregelen in:

Introducties door onderwijsinstellingen en studentenverenigingen:

  • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten alleen in kleine groepen (max. 20 personen) en informatief van aard.
  • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten mogen alleen in kleine groepen, tot uiterlijk 22.00 uur en zonder alcohol. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten.
  • Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.

Horeca: contactgegevens achterlaten
De horeca moet binnen én buiten blijven werken met reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Voortaan worden alle bezoekers ook gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Recreatieve instellingen: sluiting bij besmetting 
Blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD, dat een recreatieve instelling (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theaters, musea, enz.) de bron is van meerdere besmettingen, dan wordt de instelling gesloten. De voorzitter van de veiligheidsregio kan de instelling voor max. 14 dagen sluiten.

Teststraat op Schiphol en andere locaties
Op Schiphol – en mogelijk later ook op andere locaties – komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst in Nederland laten reizigers uit oranje gebieden zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

Regionale en lokale maatregelen
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen nieuwe bevoegdheden om verschillende lokale en/of regionale maatregelen toe te passen en zo lokale uitbraken van het virus te voorkomen of tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen ook landelijk ingevoerd worden als dit nodig blijkt. Het gaat om:

  • Grootschalige samenkomsten verbieden, zoals de aanwezigheid van publiek bij sportwedstijden weren;
  • Openingstijden voor horeca en nachtwinkels beperken.

Daarnaast hadden zij ook al een aantal andere bevoegdheden voor regionale maatregelen, zoals:

  • Het invoeren van eenrichtingsverkeer in winkelstraten;
  • Gedragsmaatregelen nemen zoals een mondkapjesplicht in bepaalde gebieden;
  • Locaties of parkeergelegenheden afsluiten.

Lees hier de samenvatting van de maatregelen van het rijk. Deze maatregelen komen bovenop de al geldende maatregelen sinds 1 juli.

Oproep aan jongeren
De premier legde uit dat veel besmettingen in thuissituaties plaatsvinden. En dat een groot deel van de besmettingen nu onder jongeren plaatsvindt. “Er zijn te veel mensen, te dicht op elkaar. Vooral voor jongeren geldt: als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, dan zitten we binnenkort allemaal binnen. Dan ben je een gevaar. Corona is niet voorbij, het is géén grap, en het is oerstom om te doen of dat wel zo is. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.”

Hij deed hierom een aantal specifieke oproepen:

  • Hij roept jongeren die zich in de afgelopen periode niet voldoende aan de maatregelen hebben gehouden op om niet in de buurt te komen van kwetsbaren en ouderen;
  • Hij roept alle mensen op om het aantal mensen bij bezoek aan familie en vrienden te beperken en ook thuis de maatregelen te blijven volgen.
  • Hij roept toeristen en bezoekers van Amsterdam op om drukke plekken te vermijden;

Samen tweede golf voorkomen
Minister Hugo de Jonge lichtte toe dat er reden tot zorg is: “We hebben de herinnering aan maart nog op ons netvlies, we moeten ons herpakken. Door de situaties lokaal goed in de gaten te hebben, en dáár de maatregelen te treffen. We hebben het virus eerde onder controle gekregen. Dat heeft ons veel gekost. Laten we met elkaar een tweede golf voorkomen. We kunnen de zorg niet laten dweilen terwijl wij met z’n allen de kraan open laten staan.”