Banner gebouw en personen

Tips voor ondernemers en organisaties

Geplaatst op: 23 maart 2020
Het coronavirus raakt ook het bedrijfsleven. Hoe ziet de toekomst eruit en wat betekent dat voor je bedrijf, medewerkers en omgeving? Als Veiligheidsregio geven we graag een aantal tips.

1. Bekijk het noodpakket voor banen en economie
Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Er zijn verschillende financiële noodregelingen in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen. Het gaat om belastingmaatregelen, tegemoetkoming voor vaste lasten, kredietverstrekking, garantiestelling, subsidie voor loonkosten en inkomensondersteuning. Inmiddels is er een noodpakket 2.0. Lees meer over deze maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

2. Check het protocol 'Samen veilig doorwerken'
Het protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten, en alle werkenden over veilig werken tijdens de coronacrisis. Ook komt de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden aan bod.

3. Toets jouw protocol bij je eigen branche
Moet je voor jouw organisatie een protocol toetsen? Toets je protocol aan de protocollen die binnen jouw branche zijn opgesteld. Als veiligheidsregio beoordelen wij namelijk geen protocollen. De verantwoordelijkheid ligt bij de branches zelf, want die hebben het beste zicht op de eigen praktijk. Meer informatie over protocollen vind je op de website van Rijksoverheid. Speelt brandveiligheid een rol binnen jouw protocol? Neem contact op met Brandveilig Leven via [email protected]. Zij denken graag met je mee hoe je hier het beste invulling aan kan geven.

4. Inventariseer, identificeer en bereid je voor
De impact van het coronavirus en ingevoerde maatregelen verschilt per branche en bedrijf. Zorg ervoor dat je bedrijf is voorbereid op de toekomst. Een goede inventarisatie en voorbereiding helpen je inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen en wat je kunt doen om deze zoveel mogelijk te beperken. Werk bijvoorbeeld scenario’s met de daarbij behorende keuzes uit en leg dit vast. Maak inzichtelijk welke minimale personele bezetting en middelen nodig zijn voor een zo volledig mogelijke bedrijfsvoering. Leg vast welke stappen je onderneemt en hoe je de bedrijfsvoering laat verlopen, of indien nodig inkrimpt, wanneer de inzetbaarheid van personeel en middelen onder het minimaal benodigde niveau komt.

5. Let ook nu op de voorschriften uit je vergunning en de noodorganisatie
We snappen dat de komende periode veel uitdagingen voor je meebrengt. Ondanks deze uitdagingen is het belangrijk dat je blijft voldoen aan de voorschriften in jouw vergunning en (indien van toepassing) aanwijsbeschikking bedrijfsbrandweer. Neem hierin je verantwoordelijkheid. Ook de noodorganisatie moet intact blijven. Neem tijdig contact op met het betreffende bevoegd gezag (degene die de vergunning verleend heeft) wanneer je hierin problemen voorziet of constateert. Heb je vragen, bijvoorbeeld over de opslag van (gevaarlijke) stoffen? Neem dan contact op met ons via 088 - 636 5000.

6. Let op cybercriminelen
Cybercriminelen maken nu misbruik van de actualiteit om mensen en bedrijven op te lichten. Bijvoorbeeld via nep-mail, nep-sms’jes, onbetrouwbare websites of nep-apps. Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc? Doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 (lokaal tarief).

7. Help mee: Lever persoonlijke beschermingsmiddelen in
 

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hard nodig voor de mensen die werken in de zorg. Ook binnen onze regio zijn persoonlijke beschermingsmiddelen schaars. We doen daarom ook verschillende oproepen bij bijvoorbeeld bedrijven in de regio om ongeopende beschermingsmiddelen bij ons aan te leveren. Zo zijn we op zoek naar mondkapjes (ffp1/ffp2), schorten, veiligheidsbrillen en handschoenen.

Bedrijven uit de regio doen al mee
Bedrijven die nog spullen hebben liggen, leveren ons spullen aan en daar zijn we echt ontzettend blij mee! Zo hebben Da Vinci college Dordrecht, Intersafe Dordrecht en glasfabriek Leerdam beschermingsmiddelen bij ons aangeleverd die zij zelf nog niet hebben gebruikt. Deze spullen zijn verdeeld over zorginstanties in Zuid-Holland Zuid waar deze spullen hard nodig zijn. Met deze spullen zijn zij enorm geholpen.

Heb je een bedrijf en nog schorten liggen? Lever ze in!
Op dit moment zijn we hard op zoek naar schorten. Daarom de vraag aan bedrijven of zij deze bij ons in kunnen leveren? De volgende schorten hebben wij nodig:

  1. Wegwerpschort met lange mouw met PE coating en manchetten of elastiek die voldoen aan de Nederlandse eisen CE, NENEN 14126; Vermelding B, categorie II. Deze zijn voor eenmalig gebruik.
  2. Halterschort met PE coating, tenzij er hoog-risico handelingen worden uitgevoerd (in mond/keelgebied, of waarbij ook armen nat kunnen worden. De schort moet over de knieën vallen.
  3. Schorten worden per bewoner gebruikt en om de dag vervangen. Dan worden ze met de buitenkant binnen gevouwen opgehangen. Bij zichtbare vervuiling wordt de schort wel vervangen. Het is belangrijk dat de vuile buitenkant niet wordt aangeraakt als de jas uit- en weer aangetrokken wordt.
  4. Doktersjassen of textiele schorten met lange mouwen die bewoner-gebonden gebruikt wordt. Deze schorten horen op 60 graden gewassen te worden. Dat is voldoende, verdere behandeling is niet nodig.

Heb je iets wat wij kunnen gebruiken? Stuur een mail naar [email protected]
Dit geldt ook voor andere ongeopende persoonlijke beschermingsmiddelen van zowel bedrijven als particulieren.

8. Bel het KVK coronaloket voor alle ondernemersvragen
Heb je vragen over het coronavirus en jouw organisatie? Neem dan contact op met het KvK-coronaloket. Staat je vraag er niet tussen? Bel dan naar het Kamer van Koophandel Adviesteam: 0800-2117. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Waar vind je de juiste informatie?
Op de website van Rijksoverheid vind je veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers. Ook is er specifieke informatie beschikbaar bij diverse ondernemersverenigingen en brancheorganisaties. Zo hebben zij een aantal adviezen en coronamaatregelingen vertaald naar de werkvloer. Een voorbeeld hiervan staat op de site van Evofenedex. Sdu HSE heeft een speciale whitepaper over corona en bedrijfscontinuïteit.

Hoe kunnen wij verder helpen?
Veiligheid is en blijft onze belangrijkste prioriteit. Heb je vragen over de veiligheid van je organisatie en hoe dit zit in je vergunning of wil je advies op maat? Neem contact met ons op via [email protected] of bel ons via 088 – 636 5000.

Meer informatie
Wil je meer weten over de coronamaatregelen?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel naar 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur), of met een specifieke vraag over een situatie in de regio Zuid-Holland Zuid met je lokale gemeente.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Kom je daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.