Coronamaatregelen

Verscherping coronamaatregelen

Geplaatst op: 18 september 2020
Op 18 september maakten premier Rutte en minister De Jonge nieuwe, aanvullende maatregelen bekend om verdere verspreiding van het coronavirus in een deel van Nederland te voorkomen. De maatregelen gelden voor 6 Veiligheidsregio’s: Rotterdam-Rijnmond, Hollands-Midden, Utrecht, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Kennemerland en gaan in op zondag 20 september om 18:00 uur.

Premier Rutte greep terug naar de situatie een aantal maanden geleden: ‘'Eerder waren het niet de maatregelen, was het niet die intelligente lockdown, maar was het ons gedrag wat het verschil maakte. Het gevoel van noodzaak moet weer terug.'' Als het virus zo snel als nu rond zich heen blijft grijpen, zijn er over drie weken zo’n 10.000 nieuwe besmettingen per dag.

In het westen van het land verspreid het virus zich momenteel het snelst. In 6 veiligheidsregio’s worden daarom aanvullende maatregelen genomen. De situatie wordt daar als ‘zorgelijk’ beoordeeld. De 6 veiligheidsregio’s grenzen voor een deel aan de regio Zuid-Holland Zuid. Mogelijk worden op korte termijn meer regio’s de beoordeling van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ aangepast.

Overkoepelend zijn voor deze regio’s drie maatregelen afgekondigd:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio. Deze maatregelen vind je op de website van deze regio’s. Dit zijn:

Rutte: ‘'We willen het virus zo hard en precies mogelijk raken, met zo min mogelijk negatieve gevolgen voor de economie en de samenleving.’'

Wat blijft gelden:
De regio Zuid-Holland Zuid valt buiten het gebied waar nu aanvullende maatregelen gelden. Toch neemt het aantal besmettingen ook in onze regio toe. Daarom geldt nog steeds voor jong en oud:

  • Blijf thuis bij klachten, en laat je testen;
  • Werk zoveel mogelijk thuis;
  • Was je handen regelmatig;
  • Vermijd te drukke plekken en ontvang niet meer dan 6 gasten thuis;
  • Houd 1,5 meter afstand.

Hugo de Jonge: ‘'Extra maatregelen, extra beperkingen, een stapje terug. Maar uiteindelijk zijn het niet de maatregelen, maar zijn wij degene die dat moeten doen én volhouden. Alleen door vol te houden en dit samen te doen kunnen we een tweede golf zien te breken.”

Situatiebeoordeling per regio
De situatie wordt per regio beoordeeld:

1: waakzaam: Er is sprake van een beheersbare situatie. Het aantal nieuwe besmettingen is laag. Kwetsbare groepen dienen alert te zijn.

2: zorgelijk: De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbaren groepen te beschermen.

3: ernstig: Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie (waakzaam). Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe.

Meer uitleg over de risiconiveaus vind je op de website van de Rijksoverheid. 

Mogelijk wordt op korte termijn voor meer regio’s de beoordeling van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ aangepast. De meest actuele stand per regio is te vinden op het coronadashboard. 

Meer informatie
Wil je meer weten over de coronamaatregelen?

Regio Zuid-Holland Zuid
Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Bel naar 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur), of met een specifieke vraag over een situatie in de regio Zuid-Holland Zuid met je lokale gemeente.

Landelijk
Bekijk de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Kom je daar niet verder? Bel naar 0800 – 1351.