De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verzorgt net als andere veiligheidsregio’s, op verzoek van het Rijk, de crisisnoodopvang voor asielzoekers die door de grote drukte niet terecht kunnen in Ter Apel. Het Rijk heeft iedere veiligheidsregio gevraagd 450 plekken te realiseren.
Het gaat om kortdurend verblijf. Onze regio biedt in ieder geval tot en met 31 december 2022 plaats voor 390 asielzoekers. De meeste locaties verlengen de opvang tot en met 31 maart 2023. Er zijn vijf verschillende locaties ingericht; sinds de zomer van 2022 op de Marconiweg in Dordrecht waar plek is voor 154 mensen en aan de Weteringsingel in Hendrik-Ido-Ambacht waar plek is voor 31 mensen. Sinds 21 september biedt gemeente Sliedrecht in het Gemeentekantoor plaats voor 48 mensen. En vanaf 1 november zijn er 100 plekken in De Lindenhoeve in Oud Beijerland. Op 21 november is de crisisnoodopvang boot in Papendrecht opengegaan en biedt plek voor 50 vluchtelingen.
Meer informatie locaties
Vraag en antwoord
Waarom vangen we in de regio asielzoekers op?
De overheid heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd op korte termijn mee te helpen met de tijdelijke crisisnoodopvang van de asielzoekers die zich melden in Ter Apel. Er is onvoldoende ruimte in Ter Apel om iedereen een fatsoenlijke slaapplaats te bieden. Iedere veiligheidsregio is gevraagd 450 plekken te organiseren.
Wat houdt crisisnoodopvang in?
Dit is kortdurende opvang van asielzoekers in accommodaties die het Rijk normaal inzet voor burgeropvang bij incidenten, rampen of crises. Denk aan sporthallen. In de crisisnoodopvang wordt bed, bad en brood en Wifi geboden. Omdat de opvang nu vanwege de grote drukte langer duurt dan een paar dagen bieden we crisisnoodopvang “plus” aan, met betere kwaliteit bedden en bijvoorbeeld kleinere ruimtes met meer privacy. De gemeenten en veiligheidsregio’s coördineren deze crisisnoodopvang.
Waarom niet in alle gemeenten in Zuid-Holland Zuid?
Er is gekeken naar geschikte plekken die op korte termijn en in korte tijd klaar gemaakt konden worden voor crisisnoodopvang. Daarbij is vooral gekeken naar de grotere locaties omdat dat qua personeel beter in te delen is. De twee locaties in Dordrecht en H-I-Ambacht konden op korte termijn geschikt gemaakt worden voor de tijdelijke crisisnoodopvang. Later zijn daar het Gemeentekantoor in Sliedrecht en De Lindenhoeve in Oud Beijerland en de boot in Papendrecht nog bijgekomen.
Tot wanneer worden de mensen opgevangen?
De crisisnoodopvang wordt tot en met 31 december 2022 geboden. In eerste instantie vroeg de overheid om opvang tot 1 oktober 2022, later is dit verlengd tot het einde van dit jaar.
Waar kan ik terecht met vragen of klachten?
U kunt met vragen en klachten over de opvanglocatie terecht bij gemeente waarin de opvang locatie staat. Bovenaan deze pagina vindt u een overzicht van de opvanglocaties en een link naar meer informatie.
Kan ik ook iets doen?
Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido-Ambacht kunt u zich melden via [email protected]. In Oud Beijerland kunt u zich aanmelden bij de gemeente via [email protected]
Wat kan ik doen?
Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met de opbouw van een locatie, het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vluchtelingenwerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido-Ambacht kunt u zich melden via [email protected].
Rode Kruis
“Migranten hebben vaak een moeilijke reis achter de rug en worden opgevangen op verschillende locaties in het land. Als Ready2Helper kun jij helpen om hun verblijf iets aangenamer te maken. Je helpt bijvoorbeeld bij het inrichten van noodopvanglocaties, het serveren van maaltijden, het sorteren van kleding en het uitdelen van speelgoed.”