De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid verzorgt net als andere veiligheidsregio’s, op verzoek van het Rijk, de crisisnoodopvang voor asielzoekers die door de grote drukte niet terecht kunnen in Ter Apel.

Het gaat om kortdurend verblijf. Onze regio biedt tot 1 oktober 2022 plaats voor 200 asielzoekers. Daarvoor zijn twee locaties ingericht; op de Marconiweg in Dordrecht waar plek is voor 170 mensen en aan de Weteringsingel in Hendrik-Ido-Ambacht waar plek is voor 30 mensen.

Meer informatie

Onderstaande links bevatten meer informatie over de noodopvang van asielzoekers in Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Vraag en antwoord

Waarom vangen we in de regio asielzoekers op?
De overheid heeft alle Veiligheidsregio’s gevraagd op korte termijn mee te helpen met de tijdelijke crisisnoodopvang van de asielzoekers die zich melden in Ter Apel. Er is onvoldoende ruimte in Ter Apel om iedereen een fatsoenlijke slaapplaats te bieden. De regio Zuid-Holland Zuid biedt 200 plekken aan.

Waarom alleen in Dordrecht en Ambacht?
Er is gekeken naar geschikte plekken die op korte termijn en in korte tijd klaar gemaakt konden worden voor crisisnoodopvang. Daarbij is vooral gekeken naar de grotere locaties omdat dat dat qua personeel beter in te delen is. De twee locaties in Dordrecht en H-I-Ambacht waren het meest geschikt voor de tijdelijke crisisnoodopvang.

Tot wanneer worden de mensen opgevangen?
De crisisnoodopvang wordt tot 1 oktober 2022 geboden. Dit was ook de vraag vanuit de overheid.

Waar kan ik terecht met vragen of klachten?
U kunt met vragen en klachten over de opvang locatie terecht bij gemeente waarin de opvang locatie staat.

Kan ik ook iets doen?
Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vrijwilligerswerk of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido=Ambacht kunt u zich melden via [email protected]

Wat kan ik doen?

Wilt u zich als vrijwilliger inzetten bij het opvangen van vluchtelingen? Bijvoorbeeld om mee te helpen met de opbouw van een locatie, het serveren van maaltijden, een spelletje te spelen of op een andere manier te ondersteunen. Uw hulp is van harte welkom! U kunt zich aanmelden bij Vrijwilligerswerk <link VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers > of bij het Ready2Help van het Rode Kruis. In Dordrecht kunt u zich ook aanmelden bij DordtvoorOekraine en in Hendrik-Ido=Ambacht kunt u zich melden via [email protected].

Rode Kruis
“Migranten hebben vaak een moeilijke reis achter de rug en worden opgevangen op verschillende locaties in het land. Als Ready2Helper kun jij helpen om hun verblijf iets aangenamer te maken. Je helpt bijvoorbeeld bij het inrichten van noodopvanglocaties, het serveren van maaltijden, het sorteren van kleding en het uitdelen van speelgoed.”

Video Rode Kruis