Het werk van Daisy

Daisy over haar werk als Teammanager Communicatie
Blonde vrouw zit telefonerend achter laptop

Wat onze collega's zeggen

Daisy Tabbernee wilde na 18 jaar werken in het bedrijfsleven ook weleens een ander type organisatie leren kennen. Het liefst een organisatie die direct een bijdrage levert aan de maatschappij. In april 2022 vond ze deze nieuwe uitdaging in de rol van teammanager communicatie bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Ze legt uit waarom het werken voor VRZHZ haar zo’n goed gevoel geeft.

Hoe ben je terecht gekomen bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid?
“Na mijn studie toegepaste communicatiewetenschappen aan de universiteit van Twente werkte ik 18 jaar in het bedrijfsleven. De laatste tien jaar bij een grote internationale corporate organisatie. Ik zat daar goed, maar toch voelde ik de behoefte om te werken in een organisatie die nog dichter op de maatschappij staat en die maatschappelijk impact maakt. Dat gevoel werd voor een deel getriggerd door mijn kinderen. Ik wil ze kunnen uitleggen wat ik bijdraag aan de wereld. Daarnaast wilde ik ook eens een ander type organisatie zien, wat vernieuwing. Bij elkaar zorgde dit ervoor dat ik solliciteerde toen ik de vacature zag.”

Hoe merk je, nu je hier werkt, dat de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid maatschappelijk een belangrijke rol speelt?
“Al direct toen ik hier binnenstapte voor de gesprekken, merkte ik dat het een dynamische organisatie is waar belangrijke maatschappelijke thema’s op tafel liggen. Heel actueel waren natuurlijk de Corona- en Oekraïne crisis. Dat maakte me enthousiast en nieuwsgierig.”

Waar houden jij en je team zich allemaal mee bezig?
“We houden ons bezig met het bereiken van onze contactgroepen, zowel extern als intern. Onze achthonderd vrijwilligers bijvoorbeeld. Ze werken bij de verschillende brandweerkazernes in de regio en hebben daar een belangrijke taak te vervullen, naast hun vaste baan. Het is heel belangrijk dat we ze goed weten te bereiken. Ook extern willen we onszelf op de kaart zetten. Laten zien dat Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid naast de brandweer nog meer belangrijke taken heeft en ons gezicht laten zien op de arbeidsmarkt. Niet te vergeten is onze wettelijke taak op het gebied van risicocommunicatie.”

Daisy kijkt lachend in de camera

Wat houdt risicocommunicatie in?

“Wij zijn wettelijk verantwoordelijk om samen met de gemeentes en samenwerkingspartners zoals de waterschappen en energiebedrijven, burgers en bedrijven te informeren over risico’s in de regio en ze handelingsbekwaam te maken. Denk bijvoorbeeld aan informatie over brandveilig leven. Zo is onlangs een social media campagne ontwikkeld over de risico’s van alternatieve verwarmingsmethodes. Iets wat nu actueel is omdat mensen tegen hoge gasprijzen aanlopen en op andere manieren hun huis willen verwarmen. Daarnaast zijn er nog risico’s die specifiek gelden voor onze regio zoals bijvoorbeeld hoog water. Onze inhoudsdeskundigen op het gebied van risicobeheersing bepalen wat de belangrijke thema’s zijn en wij ondersteunen ze met de communicatie naar inwoners en bedrijven. Verder is er ook nog crisiscommunicatie, daarin ondersteunen we ons team Crisisbeheersing.”

Wat vind je het mooiste aan je werk?
“Communicatie is verbinding maken tussen mensen, dat past mij goed, ik ben een bruggenbouwer. De buitenwereld bekender maken met wat wij als Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid doen. Maar ook intern collega’s samenbrengen. Ik houd van de verschillende bloedgroepen die er zijn in deze organisatie. Ik vind het interessant om te weten wat er speelt op de kazernes en wat er speelt op kantoor en hoe we deze collega’s dichter bij elkaar kunnen brengen. Wat ik ook mooi vind, is dat VRZHZ een menselijk bedrijf is, waar vooral hulpverleners werken. Dat merk je. Ook de mensen op kantoor hebben ernaast vaak een piketrol of ze zijn vrijwilliger bij de brandweer. De passie voor het verlenen van hulp is hier duidelijk aanwezig.”

Wanneer voel jij je trots dat je werkt voor VRZHZ?
“Soms zijn er momenten dat een regionale crisis het landelijke nieuws haalt. Denk bijvoorbeeld aan het drama met de vrachtwagen die inreed op een menigte tijdens een barbecuefeest in Nieuw-Beijerland. Te weten dat mijn collega’s, waaronder mensen uit mijn eigen team als woordvoerder, in de frontlinie staan om mensen te helpen waar ze maar kunnen, dat maakt mij enorm trots.”

Meer medewerkersverhalen lezen? Klik dan op de onderstaande knop.

Overzicht van alle verhalen