Geplaatst op donderdag 31 augustus 2017 - 22:59
Laatste update op dinsdag 5 september 2017 - 15:17

Brandweer rukt uit voor een brand aan de Spijksedijk in Gorinchem

Updates

vrijdag 1 september 2017 - 8:33

Zeer grote brand in oude betonfabriek in Gorinchem

Donderdagavond 31 augustus 2017 werd de brandweer om 22.43 uur gealarmeerd voor een brand in de voormalige betonfabriek Grotius aan de Spijksedijk in Gorinchem. Toen de eerste voertuigen ter plaatse aankwamen bleek er al een flinke brand te zijn. De brand bleek al snel uitslaand en vanwege de ligging van het pand werd er voor de waterwinning binnen 10 minuten opgeschaald naar zeer grote brand. Hierbij zijn veel brandweervoertuigen van omliggende gemeenten gealarmeerd om te assisteren.

Om de coördinatie van alle hulpverlening goed te laten verlopen werd er om 23.10 uur GRIP1 gemaakt. De coördinerende hulpdiensten hebben dan gezamelijk afstemmomenten. In de omgeving van de brand zijn door de politie diverse kruisingen aan de Spijksedijk afgezet zodat de hulpdiensten de ruimte hadden om hun werk goed te kunnen verrichten.

Doordat er veel rook vrijkwam is door de brandweer het advies gegeven ramen en deuren te sluiten en ventilatiekanalen uit te zetten. Dit advies is via een NL-alert in de omgeving van de brand verzonden. Tevens zijn er metingen verricht door meetploegen van de brandweer. Hierbij zijn geen gevaarlijke stoffen waargenomen. Na het afnemen van de rook is het NL-Alert ingetrokken.

De brand bleef beperkt tot de kantine van het gebouw. Het naastgelegen pand waar een legermuseum is gevestigd bleef gespaard. Rond 01.10 uur was de brand onder controle en is het sein ‘brand meester’ gegeven. De brandweer is nog enkele uren bezig geweest met nablussen. Er zijn gelukkig geen omwonenden of hulpverleners gewond geraakt.

Team brandonderzoek verricht onderzoek naar de oorzaak van de brand.

vrijdag 1 september 2017 - 1:05

De brandweer is nog wel even bezig met nablussen. Team brandonderzoek is ter plaatse. Voor nu einde berichtgeving

vrijdag 1 september 2017 - 0:41

Het NL-Alert is ingetrokken. Rook neemt af. Het advies ramen en deuren te sluiten komt hierbij te vervallen.

vrijdag 1 september 2017 - 0:40

Er is afgeschaald en het sein brand meester is gegeven. Brandweer is bezig met nablussen.

vrijdag 1 september 2017 - 0:08

Er is in de omgeving van de brand een NL-alert verstuurd. Dit had tot gevolg dat zhzveilig even niet bereikbaar was. Is nu opgelost.

donderdag 31 augustus 2017 - 23:44

Een meetploeg en een adviseur gevaarijke stoffen zijn gealarmeerd. Zij doen onderzoek naar de verspreiding van de rook. De rook trekt in eerste instantie recht omhoog, er is een zwakke noordenwind.

donderdag 31 augustus 2017 - 23:19

De brand is opgeschaald naar een ‘zeer grote brand’. Voor afstemming tussen de hulpdiensten is GRIP 1 afgekondigd. Er is sprake van een flinke rookontwikkeling. Heeft u last van de rook? Blijf uit de rook! sluit ramen en deuren en zet mechanische ventilatie uit.

donderdag 31 augustus 2017 - 23:12

Brandweer rukt uit voor een brand aan de Spijksedijk in Gorinchem. Voormalige betonfabriek Grotius.

donderdag 31 augustus 2017 - 23:09

Brandweer rukt uit voor een brand aan de Spijksedijk in Gorinchem. Voormalige betonfabriek Grotius.

donderdag 31 augustus 2017 - 23:03

Brandweer rukt uit voor een brand aan de Spijksedijk in Gorinchem.