Geplaatst op maandag 4 december 2017 - 18:30
Laatste update op woensdag 6 december 2017 - 20:13

Maandagavond is de brandweer gealarmeerd voor een wagon met aluminumschroot, hier lijkt broei in te zitten.

Updates

woensdag 6 december 2017 - 20:13

maandag 4 december 2017 - 21:34

De oorzaak van de rook vanaf de wagon met aluminumsnippers is, samen met het bedrijf waar het materiaal naar onderweg is, gevonden: Het betreft een reactie van oliën tussen de snippers. Deze reactie wordt gestimuleerd door beweging van de snippers, bijvoorbeeld door transport. Door de reactie komt er warmte vrij, die tussen het materiaal aanwezig water laat verdampen. Daardoor komt er waterdamp vrij – wat er uitziet of de wagon rookt. Dit is een normale reactie, de situatie is overgedragen aan prorail. De wagon gaat vanavond nog op transport naar zijn eindbestemming.

maandag 4 december 2017 - 20:28

Rond 18.20 is de meldkamer van de hulpdiensten geïnformeerd door ProRail dat er broei in een wagon met aluminiumkrullen op Kijfhoek was geconstateerd. Naast de bedrijfsbrandweer en de incidentbestrijders van Prorail zijn er 3 blusvoertuigen, een adviseur gevaarlijke stoffen, een autoladder, een meetploeg en diverse leidinggevenden gealarmeerd. Daarnaast wordt afgestemd met de inspectie die toezicht houdt op transport; ILenT, en is er contact met het bedrijf waar de vracht naar onderweg is.

Het is een technisch lastige situatie, qua locatie en qua broeiend materiaal. Afhandeling kan nog een flinke tijd duren. Er is echter geen gevaar buiten het rangeerterrein.

maandag 4 december 2017 - 19:32

De wagon ‘dampt’ licht, er is geen vuur of rook te zien. ProRail gaat de wagon verplaatsten naar een open plek op het rangeerterrein – om de hulpdiensten werkruimte te geven. Er is uit voorzorg een meetploeg gealarmeerd voor metingen op het terrein.

maandag 4 december 2017 - 18:55

Brandweereenheden zijn ter plaatse. Brand geconstateerd in wagon met aluminiumkrullen. Mogelijkheden om brand uit te krijgen worden verkend.