Informatie voor gastgezinnen

Belangrijk: meld bij je gemeente dat je mensen uit Oekraïne opvangt
Diverse vraagtekens met zowel een opvallende lichtgevende blauwe en oranje variant ertussen.

Zorg ervoor dat je gasten zich registreren bij de gemeente. Zo krijgen zij toegang tot verschillende zaken, zoals leefgeld, zorg en ondersteuning.  

Aanmelden als opvangadres

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen in onze regio vluchtelingen willen helpen. De Veiligheidsregio heeft inwoners die vluchtelingen thuis willen opvangen eerder doorverwezen naar de organisatie Takecare BNB. Die moet in opdracht van het Rijk zorgen voor contact, registratie, een check en startgesprek met mensen die vluchtelingen thuis willen opvangen. Het koppelen van vluchtelingen aan gastgezinnen verloopt echter moeizaam. De Veiligheidsregio speelt hierin geen actieve rol.

Particuliere bemiddelaars en stichtingen

Naast Takecare BNB zijn er verschillende partijen die bemiddelen tussen vluchtelingen die een logeerplek zoeken en mensen die dat kunnen aanbieden, zoals particulieren, stichtingen en geloofsgemeenschappen. De Veiligheidsregio heeft geen afstemming met deze stichtingen en partijen. Maar sommige gemeenten hebben wel contact met lokale partijen. Wil je met een van deze partijen in zee gaan, bekijk dan goed of je je kunt vinden in hun voorwaarden, methoden en ondersteuning. Je doet er verstandig aan om contact te hebben met je gemeente en te melden dat je mensen thuis op gaat vangen. Vraag bij je gemeente na of zij contact hebben met de partij met wie je overweegt samen te werken.

Informatie voor je gasten 

Landelijke informatie

Mensen die je thuis opvangt, hebben ongetwijfeld veel vragen. Informatie over allerlei onderwerpen is voor hen beschikbaar op de website Refugeehelp.nl in meerdere talen. Ook het Rode Kruis kan jouw gasten helpen in hun eigen taal.

Regionale informatie

Meer informatie over de opvang van vluchtelingen in de regio, vind je op deze pagina. Deze informatie ook beschikbaar in het Oekraïens, Russisch en Engels. De informatie is ook beschikbaar in PDF-formaat, zodat je deze eventueel kunt printen voor je gasten:

Informatie voor jou als gastheer/gastvrouw

Handreiking en tips voor opvang

Registratie van je gasten bij de gemeente 

Je gasten kunnen leefgeld ontvangen en gebruik maken van andere ondersteuning. Daarvoor moeten zij zich inschrijven bij de gemeente. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie over inschrijving. 

Bij de registratie worden je gasten ingeschreven op jouw adres. Dit kan gevolgen hebben voor toeslagen en heffingen. Neem contact op met jouw gemeente om te achterhalen wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent. 

School

De gemeenten in onze regio werken samen aan het bieden van passende oplossingen voor onderwijs. Met vragen over onderwijsmogelijkheden op dit moment kun je contact opnemen met je gemeente

Activiteiten en contact met andere vluchtelingen

Via Refugeehelp.nl kun je in contact komen met partijen die verschillende activiteiten aanbieden, zoals les in deNederlandse taal of sport, muziek- en theateractiviteiten voor kinderen via het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Mogelijk organiseert jouw gemeente ook activiteiten en/of ontmoetingen.

Wil jouw gast ergens mee helpen?

Wil je gast tijdens het verblijf in Nederland hulp aanbieden, bijvoorbeeld door te helpen bij onderwijs of activiteiten voor andere vluchtelingen uit Oekraïne? Neem dan contact op met jouw gemeente om te bespreken wat er mogelijk is. 

Communicatie met jouw gasten

Het Rode Kruis heeft verschillende zogenoemde praatplaten ontwikkeld. Hiermee kun je op een laagdrempelige en makkelijke manier communiceren met je Oekraïense gasten over verschillende onderwerpen. Je kunt deze ook uitprinten. Je vindt ze hieronder:

Een alternatief voor de praatplaten vind je hier.

Terugkeer naar Oekraïne

Wil je gast terug naar Oekraïne? Dan kan hij of zij het zelf regelen. Het is ook mogelijk om hulp en ondersteuning te krijgen via Dienst terugkeer en vertrek. Zij brengen je gast contact met een zogenaamde regievoerder. Samen nemen ze de mogelijkheden voor vertrek uit Nederland door. Er wordt bijvoorbeeld voorlichting en advies gegeven, ondersteuning voor (vervangende) reisdocumenten gegeven en er is hulp mogelijk bij vervoer. Wil jouw gast ondersteuning? Dan kunnen jullie een mail sturen naar [email protected]. Dit kan in het Nederlands, Engels of Oekraïens.

Let op! Het is belangrijk dat je gast zich uitschrijft bij de gemeente als hij of zij vertrekt uit de gemeente.

Als het niet goed gaat

Ben je in direct gevaar? Bel dan 112. In alle andere gevallen neem je contact op met de politie via 0900 8844.

Zoek je een ander onderkomen voor jouw gasten? Neem dan contact op met je gemeente. Zij kunnen zorgen dat je gasten worden opgevangen in een opvanglocatie van de overheid.

Telefoonnummers gemeenten

  • Alblasserdam 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301) 
  • Dordrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
  • Gorinchem 14 0183
  • Hardinxveld-Giessendam 14 0184
  • Hendrik-Ido-Ambacht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)
  • Hoeksche Waard 14 0186
  • Molenlanden 088 75 15 000
  • Papendrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)  
  • Sliedrecht 14 0184
  • Zwijndrecht 14 078 (vanuit buitenland: +31 78 77 08 301)