Het werk van Marc

Marc over zijn werk als Medewerker Brandweerzorg
Man in brandweer tenue met over elkaar geslagen armen lachend kijkend in de camera

Wat onze collega's zeggen

Hulpverlenen zit Marc van den Berg al van jongs af aan in het bloed. Als kind was hij al lid van de reddingsbrigade, waar hij nog steeds  lesgeeft. Daarnaast is hij al jaren vrijwilliger bij de brandweer. Toen hij van zijn hobby zijn beroep kon maken en aan het werk kon gaan bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, greep hij die kans meteen.

Kun je jouw functie omschrijven?
“Als medewerker Brandweerzorg ondersteun ik de elf vrijwillige brandweerkorpsen in de Hoekse Waard. Dit zijn totaal zo’n tweehonderd vrijwilligers. Zij laten natuurlijk alles vallen zodra hun pieper gaat. Daarnaast oefenen ze nog een avond per week om vakbekwaam te blijven. Ik ondersteun ze door te zorgen dat alles geregeld is voor die oefenavonden. Zo zorg ik voor een draaiboek, maak ik afspraken met oefenlocaties en regel ik dat de benodigde oefenmaterialen ter plaatse zijn. Zo kunnen de posten zorgeloos oefenen en werken aan hun vakbekwaamheid.”

Wat voor materialen moeten er dan op locatie komen?
“Denk aan sloopauto’s waar vrijwilligers beknellingen mee kunnen oefenen, maar ook aan extra brandweervoertuigen, een reanimatiepop of bijvoorbeeld extra rookmachines Soms zijn er figuranten nodig voor de enscenering van een oefening. Daarnaast zijn we bezig met het maken van kant-en-klare oefenpakketten, waarbij de hele oefening voor ze is uitgewerkt.”

Klinkt veelzijdig, klopt dat?
“Zeker. Ik krijg hier mooie kansen! In coronatijd lag het oefenen op de korpsen helemaal stil. Toen zijn we aan de slag gegaan met het maken van webinars, zodat we toch de vakbekwaamheid van de vrijwilligers op peil konden houden. Daarbij nam ik ook de rol van presentator op me. De filmpjes werden door alle 30 korpsen in de hele regio bekeken. Nu presenteer ik ook het brandweerjournaal, waarmee we onze vrijwilligers informatief op de hoogte houden. Verder heb ik een piketfunctie als woordvoerder naast mijn normale werk. Bij incidenten die impact hebben op de omgeving verzorg ik de communicatie op social media, zorg ik voor een liveblog met updates en monitor ik de berichten in de omgeving. Bij grotere incidenten kom ik ter plaatse en sta ik de pers te woord.”

Hoe belandt een horecaman bij de brandweer?
“Voor mijn carrière switch werkte ik inderdaad jarenlang in de horeca. Toen mijn vrouw en ik een kinderwens hadden, dachten we na over hoe we jonge kinderen moesten combineren met mijn werk. We besloten een hele andere keuze te maken. Ik ben gestopt met werken en heb 5,5 jaar voor onze twee kinderen gezorgd. Een fantastische ervaring! Op een bepaald moment zag mijn vrouw in het plaatselijke krantje dat ze in Zevenbergen vrijwillige brandweermensen zochten. Ze vond dat bij me passen, omdat ik ook al van jongs af aan al met hulpverlening bezig was. Ik vond het een goed idee en ben daar naar binnen gelopen om me op te geven. Ik ben toen al snel besmet geraakt met het brandweervirus. Het werd echt een passie van me.”

Hoe ben je van vrijwilliger in deze functie terecht gekomen?
“Tijdens een etentje met collega’s van mijn vrouw, sprak ik iemand die me vertelde dat haar man bij de brandweer werkte voor Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Ze hoorde mijn enthousiasme over de vrijwillige brandweer en moedigde me aan om een open sollicitatie te sturen naar VRZHZ. Ik mocht op gesprek komen en dat pakte goed uit! Overigens werk ik nog steeds als vrijwilliger bij het brandweerkorps in Zevenbergen.”

Marc staat lachend met zijn handen over elkaar voor brandweerwagen

Je hebt dus van je hobby je beroep gemaakt?

“Jazeker, van het organiseren van trainingen en oefeningen bij de Reddingsbrigade naar vrijwilliger bij de brandweer en uiteindelijk naar een functie waarin ik brandweervrijwilligers ondersteun. Ik heb absoluut van mijn hobby’s mijn werk gemaakt.”

Wat vind je het mooiste aan je functie?
“Als ik zie dat alle voorbereidingen zijn getroffen en onze brandweervrijwilligers hun taak onbezorgd kunnen uitvoeren. Het geeft me ook een goed gevoel dat ze weten dat ze altijd bij me terecht kunnen als er iets is. Of ze me nu ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat bellen, dat maakt me niet uit.”

Wat is nou eigenlijk dat brandweervirus?

Alle mensen zijn hier volop met hun passie bezig. Zowel de vrijwilligers als de beroepsbrandweer vinden het mooi om iets voor de maatschappij  en hun eigen gemeente te doen. Je merkt het ook hier op kantoor: er is veel gedrevenheid.”

Meer medewerkersverhalen lezen? Klik dan op de onderstaande knop.

Overzicht van alle verhalen