Mijn werk is dynamisch, geen dag is hetzelfde!

Voor Milou Arbouw is haar werk als Adviseur Omgevingsveiligheid haar eerste echte baan. Ze deed al wel ervaring op tijdens haar duale opleiding bij Veiligheidsregio Haaglanden en Rijkswaterstaat. Bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zijn ze blij met haar talent en geven ze haar de kans om verschillende kanten van het vak te ontdekken. En die afwisseling, daar houdt Milou wel van.
Schoonheidsspecialiste was het toch niet helemaal, jij wilde wat meer spanning?
“Inderdaad. Ik heb een mbo-opleiding voor schoonheidsspecialiste gedaan, maar dat was het niet helemaal voor mij, dus besloot ik om door te studeren. Toen ik hoorde over de hbo-studie Integrale Veiligheidskunde sprak me dat aan. Het leek me een spannende opleiding door de link met de brandweer en politie. Bij de Veiligheidsregio komt dit mooi samen. Ik vind het nog steeds een heel interessant en leuk vakgebied.”
Wat doe je allemaal als Adviseur Omgevingsveiligheid?
“We adviseren gemeenten over een veilige leefomgeving. We analyseren de risico’s in de omgeving en geven hier gevraagd en ongevraagd advies over. Zo kijken we onder andere of er bedrijven in de buurt zijn die werken met gevaarlijke stoffen en of er vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt via weg, spoor, water of buisleiding. Daarnaast bekijken we of er voldoende bluswatervoorzieningen zijn en of de wijk goed bereikbaar is voor hulpdiensten.
Ook hebben we tegenwoordig te maken met andere soorten risico’s zoals bijvoorbeeld de energietransitie en klimaatverandering. Als je kijkt naar klimaatadaptatie kunnen bepaalde wegen bij extreme regenval niet meer begaanbaar zijn voor hulpdiensten. We brengen in kaart wat de effecten zijn als we niet op bepaalde locaties kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan wegen naar ziekenhuizen.”
Wat vind je het leukste aan je functie?
“Mijn werk is dynamisch en geen dag is hetzelfde. Zo is klimaatadaptatie een nieuw thema waar we ons mee bezighouden, wat extra uitdaging met zich meebrengt. Als kartrekker overleg ik regelmatig met collega’s van andere veiligheidsregio’s over hun aanpak en onze eigen rol. Daarnaast is de inwerkingtreding van de Omgevingswet nabij. Dit vraagt om een andere manier van werken.. Zo zijn we op dit moment samen met gemeenten en andere partners zoekende naar een goede manier van samenwerken. We hebben daarbij te maken met allerlei verschillende belangen. De veelzijdigheid maakt mijn werk leuk.”
Je hebt ook nog een piketfunctie naast je reguliere werk?
“Ik ondersteun inderdaad onze woordvoerders als er een incident is waarbij ze ter plaatse moeten komen. Mijn taak is om op social media berichten te plaatsen over het incident, maar ook om omgevingsanalyses te maken met betrekking tot wat er online speelt. Stel dat ik op social media lees dat er bij een brand roetdeeltjes neerkomen in de omgeving, dan deel ik dit beeld met de woordvoerder van dienst, zodat we hierover kunnen communiceren en een handelingsperspectief kunnen bieden. In zo’n situatie ben ik nauw betrokken bij een incident en voel je de spanning. Dit ervaarde ik met name tijdens een nachtelijke familieruzie dat uitmondde in een steekpartij. Dan voel je de adrenaline zeker!”
Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe in je werk voor de VRZHZ hebt meegemaakt?

“De coronacrisis vond ik een bijzondere periode. We werkten grotendeels vanuit huis, maar ik maakte toen deel uit van de crisisorganisatie. Ik werkte daarbij twee dagen in de week als omgevingsanalist binnen de sectie Crisiscommunicatie. Dat betekende dat ik social media in de gaten hield en een analyse maakte van vragen, gedrag en het sentiment in onze regio. Ik bracht onder andere in kaart hoe mensen reageerden op de coronamaatregelen. Een hele andere en leuke kant van het vak, waarvoor ik ook een training heb mogen volgen.”
Hoe zie jij je toekomst voor je?
“Binnen mijn functie doe ik veel ervaring op. Ik ben altijd gemotiveerd om mijzelf verder te ontwikkelen en de organisatie biedt deze mogelijkheden ook.”