Opvang vluchtelingen en asielzoekers

Informatie en updates regio Zuid-Holland Zuid

Informatie voor anderstaligen

Het laatste nieuws

Locatie van de Melkweg te Bleskensgraaf via Google Streetview

Crisisnoodopvang langer open

De tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO), ook wel crisisnoodopvang, in Bleskensgraaf blijft langer open. De locatie aan de Melkweg blijft minstens tot 1 januari 2025 open. Gemeenten Molenlanden heeft dit besloten na de noodoproep van staatssecretaris Van der Burg.

Bekijk via de blauwe knop al het eerder geplaatste nieuws over vluchtelingen.

Klik hier

Veel gestelde vragen en antwoorden

Crisisnoodopvang asielzoekers

Door de grote drukte kunnen niet alle asielzoekers in Ter Apel terecht. Op verzoek van het Rijk verlenen veiligheidsregio's crisisnoodopvang, zo ook Zuid-Holland Zuid. Lees meer via onderstaande blauwe knop.

Vluchtelingen een logeerplek aanbieden?

Dit kan bijvoorbeeld via Vluchtelingenwerk Nederland. Op dit platform staat een overzicht van verschillende initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het aanbieden van een logeerplek. Uiteraard kun je ook een eigen initiatief aanmelden!

Veel Oekraïners hebben namelijk hulp nodig en er zijn diverse manieren om te helpen. Ook zijn er veel regionale initiatieven.

Spullen doneren?

Er zijn in de regio Zuid-Holland Zuid door diverse organisaties inzamelingsacties georganiseerd. Zo heeft de VRZHZ verschillende hulpgoederen gedoneerd aan een inzamelingsactie die is opgezet door een inwoner uit Mijnsheerenland.

Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen en informatie over het doneren van spullen. Ook kun je er een eigen initiatief aanmelden.

Nieuwsupdates vluchtelingenopvang

Lees al het (regionale) nieuws, updates en ontwikkelingen op onze speciaal ingerichte nieuwspagina rondom de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor onze regio en over de tijdelijke crisisnoodopvang van asielzoekers van overloop uit Ter Apel.

Voortgangsrapportage gemeenteraden

Met regelmaat informeren de Veiligheidsregio en verschillende gemeentelijke werkgroepen de gemeenteraden in regio Zuid-Holland-Zuid over de realisatie van noodopvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne en crisisnoodopvang van asielzoekers en alles wat daarbij komt kijken. Dat gebeurt in deze openbare Voortgangsrapportage Vluchtelingenopvang.

Vluchtelingenopvang in beeld

Voor de opvang van vluchtelingen zijn veel verschillende organisaties en mensen actief. We hebben in beeld gebracht wie wat doet en hoe het proces eruit ziet. Klik op de 'lees meer' knop om het proces te bekijken.

Refugeehelp

RefugeeHelp is hét online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die hen wil helpen. De informatie op de site is ook beschikbaar in het Engels, Oekraïens en Russisch.