Basismaatregelen

corona-handen-wassen
corona-afstand
corona-testen

Waarom is testen nodig?

Eén van de basismaatregelen is: laat je testen. Dit is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. En om de samenleving stapje voor stapje te openen. De uitslag van de test maakt meteen duidelijk of je wel of niet besmet bent met het coronavirus.

Testen bij de GGD

Laat je testen bij de GGD:

11-12-2020, Dordrecht - In Dordrecht is vandaag een nieuwe corona teststraat geopend. Mensen laten zich testen op corona in Dordrecht. Coronatesten worden afgenomen in een teststraat in Dordrecht. Foto: ANP/HH/Jeffrey Groeneweg

Betrouwbare testen

Sommige organisaties testen zelf hun personeel op corona. Ook zijn er commerciële aanbieders van PCR-testen of sneltesten. Deze aanbieders moeten zich houden aan de eisen voor veilig testen buiten de GGD-teststraten. Bijvoorbeeld dat ze een betrouwbare test gebruiken en de test altijd vrijwillig is. Klik hier voor meer informatie over testen op corona buiten de GGD-teststraten.

testen-7-toegangstest

Testen voor toegang tot sociale activiteiten

De overheid wil testen inzetten om sociale activiteiten op een veiligere manier eerder mogelijk te maken. Zoals evenementen, theaters of sportwedstrijden. Voordat testen op deze manier gebruikt kunnen worden is onderzoek nodig. De overheid doet daarom eerst pilots met testen voor toegang tot evenementen.

Zelftesten

Een zelftest is een antigeensneltest die je zelf thuis kunt doen. Bijvoorbeeld voordat je naar school of naar je werk gaat. Met een zelftest sporen we extra personen op die besmettelijk zijn, maar geen klachten hebben. Bij klachten, na contact met iemand met corona en na terugkeer uit het buitenland is een zelftest niet geschikt. Dan laat je je testen bij de GGD. Een sneltest is 60-70% betrouwbaar. Houd je dus altijd nog aan de basismaatregelen: was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis bij klachten.

Positieve (zelf)test

Is je zelftest positief? Ga in quarantaine en laat je hertesten bij de GGD. Als je je hebt laten testen bij de GGD en de test is positief, ga je in isolatie en blijven jij en je huisgenoten thuis. De GGD geeft je verdere instructies.

Coronatest en de uitslag

Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken voor een test bij de GGD of de uitslag te weten. De test is gratis.