Per jaar verwerkt de Meldkamer Rotterdam-Rijnmond alleen al voor ambulance en brandweer meer dan 150.000 meldingen. Vanaf de meldkamer worden politie, brandweer & ambulance op pad gestuurd. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, en hoe zorg je er nu voor dat we je zo snel mogelijk kunnen komen helpen?

Wanneer bel je 112?

  • Bij levensgevaar
  • Bij een brand of ongeval waar direct hulp nodig is
  • Als je slachtoffer of getuige bent van een misdrijf
  • Bij alle andere noodsituaties waar je hulpdiensten nodig hebt.

Hoe werkt dat nou?

Als je met een mobiele telefoon belt, kom je eerst uit op de landelijke meldkamer. Van daaruit wordt je meteen doorverbonden naar politie, brandweer of ambulance in de regio waar jij op dat moment bent.

Bel je met een vaste telefoon, dan kom je direct op de juiste meldkamer uit en wordt enkel gevraagd wie je nodig hebt: politie, brandweer of ambulance.

Drie belangrijke tips

Tip 1: Let altijd op je eigen veiligheid.

Is er brand, ga eerst naar buiten voor je 112 belt. Sta je langs een drukke (snel)weg, zoek dan eerste een veilig plekje op voor je de hulpdiensten alarmeert.

Tip 2: Zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is.

De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Als de hulpdiensten door de straat rijden is het noodzakelijk dat ze je huisnummer kunnen zien. Anders moeten ze soms erg lang zoeken.

Tip 3: Lampen aan. Deur open.

Als de hulpdiensten onderweg zijn en het is buiten donker, dan is het vaak nuttig om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld door thuis alle lampen aan te zetten. Zorg dat de deur open staat, zodat de hulpverleners makkelijk naar binnen kunnen.

Meer informatie over het bellen met 112 vind je op deze pagina.

 Recente thema’s

 Recente artikelen