Brandweer Rotterdam-Rijnmond organiseert deze zomer de actie ‘Veilig op het water’. Afgelopen zaterdag was de aftrap in de havens van Hellevoetsluis, in samenwerking met de Reddingsbrigade.

Met tips en trucs wil de brandweer pleziervaarders bewust maken van de risico’s aan boord van een zeil- of motorboot. Recreanten in de havens van de Zuid-Hollandse eilanden moeten daarom niet raar opkijken als deze zomer de brandweer langs dobbert om advies te geven.

Gasflessen

“Veel mensen gebruiken op de boot gasflessen en daar moet je verstandig mee omgaan,” geeft brandweerman Richard van der Veen als voorbeeld. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie. “We geven niet alleen tips om brand te voorkomen,  maar we adviseren bijvoorbeeld ook om een EHBO-koffer aan boord te hebben. Of een koolmonoxide-melder op te hangen als je aan boord overnacht.”

Sinds enkele jaren voert de brandweer zogenoemde ‘woningchecks brandveiligheid’ uit. Ze gaan dan met de ploeg de wijken in om te adviseren over brandveiligheid in huis. Ook gaf de brandweer al eens tips en trucs voor op de camping. “Maar voor op het water hadden we eigenlijk nog geen specifiek advies,” legt Van der Veen uit. “Dus deze zomer zijn we op zaterdagen in de havens te vinden”.

3 tips voor een veilige vaart

  1. Let op de eigen veiligheid en die van mede-opvarenden. Zorg voor voldoende (en gekeurde) reddingsvesten. Denk ook aan een EHBO-koffer.
  2. Zet gasflessen altijd rechtop en hou ze vrij van brandbare voorwerpen en ontvlambare vloeistoffen.
  3. Controleer gasleidingen regelmatig op haarscheurtjes. Vervang ze in ieder geval elke vijf jaar.

Tijdens de acties zijn de brandweerlieden gewoon oproepbaar als er iets aan de hand is. De bluswagen gaat mee en staat op de kade paraat voor een eventuele uitruk.

Luister naar het interview met Peter Schuurmans op Radio Schiedam.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/273820341″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 Recente thema’s

 Recente artikelen