Fakkelen : Wat doe je?

Geplaatst op: 6 juli 2021

Fakkelen: wat doe je?

Fakkelen is niet gevaarlijk. Wel kun je er hinder ondervinden door het licht, geluid en in sommige gevallen rook (roetdeeltjes). Heb je last van het geluid of rook, of vind je het niet prettig? Dan kun je natuurlijk je ramen en deuren sluiten en eventueel je ventilatiesysteem tijdelijk uitzetten.

Wat is fakkelen?

Chemische fabrieken en raffinaderijen hebben een fakkelsysteem. Dat is een hoge stalen toren die ver weg staat van de installaties op het terrein, met bovenop een brander met een waakvlam. Deze installatie zorgt ervoor dat brandbare gassen veilig worden afgevoerd. De toren verbrandt de gassen, op een veilige en milieuverantwoorde manier. Dat noemen we fakkelen. Wanneer dat gebeurt is de vlam groot en blijft deze soms langdurig aan. Dat gaat gepaard met opvallend licht, geluid en soms ook rook. Dit is soms tot in de verre omtrek van het bedrijf te zien. In onze omgeving wordt in Moerdijk en in de Botlek regelmatig gefakkeld. Shell en Veiligheidsregio Midden- West Brabant hebben een filmpje gemaakt om het fakkelen uit te leggen: Fakkelen – YouTube

Waarom wordt er gefakkeld?

Fakkelen is een veilige manier om brandbare gassen af te voeren. Door de verbranding is het gas niet meer brandbaar of gevaarlijk. De fabriek of raffinaderij fakkelt, wanneer er een storing is en er gassen zijn die veilig afgevoerd moeten worden. Soms moeten ook bij groot onderhoud zulke gassen afgevoerd worden. Door het fakkelen is de situatie voor de fabriek/raffinaderij en de omgeving veiliger dan wanneer de gassen niet verbrand worden.

Hoe zit dat met de rook en het geluid?

Er komt geluid vrij bij het fakkelen doordat er stoom wordt toegevoegd aan de verbranding. Dat maakt de verbranding schoner, zodat er geen roetdeeltjes vrijkomen. Als er onvoldoende stoom beschikbaar is, komen er soms roetdeeltjes vrij. Dan gaat het fakkelen gepaard met rook. De luchtkwaliteitsnormen van de overheid worden niet overschreden wanneer er roet vrijkomt bij fakkelen. Natuurlijk is rook nooit gezond. Ervaar je hinder van rook door fakkelen, sluit dan je ramen en deuren en zet eventueel je ventilatiesysteem tijdelijk uit.

Deel dit bericht