Gevaarlijke stoffen : Wat doe je?
In onze regio wordt door diverse bedrijven gewerkt met gevaarlijke stoffen. Het vervoeren van gevaarlijke stoffen gebeurt dan ook over het spoor, maar ook over de weg en het water. Gevaarlijke stoffen worden ook opgeslagen, dat gebeurt bij tankstations. Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan onder andere Chloor, LPG-gas of ammoniak. Deze stoffen zijn giftig, brandbaar of explosief. Kleinere explosies komen in Nederland wel eens voor, vaak als gevolg van gaslekkages. Weet jij wat je moet doen? Op www.risicokaart.nl kun je voor jouw regio bekijken op welke plaatsen er gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen.
Hoe bereid je je voor op een ongeval met gevaarlijke stoffen?
- Zorg dat je weet hoe je thuis het gas, de elektriciteit en de ventilatie kunt uitschakelen.
- Zorg dat je genoeg spullen en een noodpakket in huis hebt.
- Weet hoe je gevaarlijke en giftige stoffen herkent. Bekijk de checklist hoe herken je gevaarlijke stoffen?
Wat doe je bij een ongeval met gevaarlijke stoffen?
Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen. Het is belangrijk om jezelf in veiligheid te brengen en indien mogelijk mensen in de omgeving te helpen. Als er gevaarlijke stoffen vrijkomen, klinkt de sirene in de omgeving van het gevaar, je kunt ook een NL-alert ontvangen. Houd voor informatie RTV Rijnmond in de gaten zodat je weet wat je moet doen.
- Blijf binnen of ga naar binnen wanneer je je buiten bevindt. Wanneer dit niet lukt, ga dan weg van het ongeval en houdt een (natte) doek voor je neus en mond.
- Blijf binnen en sluit ramen en deuren.
- Doof open vuur.
- Sluit alle ventilatieroosters en zet ventilatiesystemen zoals afzuigkap, ontluchtingsystemen en muur- en toiletroosters af.
- Ga naar een kamer waar het niet tocht (middenin een huis of gebouw).
- Houd RTV Rijnmond in de gaten, evenals NL-alert of een geluidswagen.
- Volg altijd aanwijzingen op van professionele hulpverleners.
Wat kun je verder doen?
- Ruik je gas? Probeer te achterhalen waar het vandaan komt en bel de brandweer of gasleverancier.
- Een ongeval met LPG? Een ongeval met LPG (Liquified Petroleum Gas) kan leiden tot een zware explosie. Neem afstand (500 m) en probeer te schuilen. Als de temperatuur hoog wordt zal er een fluitend signaal klinken: het signaal dat er een explosie kan plaatsvinden.