GRIP-niveaus uitgelegd

Wat is GRIP?
GRIP is de naam van de werkwijze hoe de coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten verloopt. GRIP is een afkorting voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Het doel van deze procedure is het stroomlijnen van de onderlinge coördinatie. Omdat er meer middelen en bestuurslagen betrokken (kunnen) raken, moet er multidisciplinair worden afgestemd over de incidentbestrijding.
We kennen in onze regio een vijftal niveaus van GRIP:
GRIP 1 – Bronbestrijding,
GRIP 2 – Bron – en Effectbestrijding
GRIP 3 – Bedreiging van het welzijn van (grote groepen van) bevolking binnen één gemeente
GRIP 4 – Gemeentegrensoverschrijdend en/of dreiging van uitbreiding en/of mogelijk schaarste aan primaire levensbehoeften
GRIP 5 – Wanneer sprake is van een ramp of crisis die zich uitstrekt over meer dan één veiligheidsregio
GRIP-1
Bij een GRIP-1 is er (naast de meldkamer) één coördinatieteam betrokken, het Commando Plaats Incident (CoPI). Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het CoPI.
GRIP-2
Bij een GRIP-2 is de coördinatie belegd bij het ROT. Een COPI-team kan belast worden met de coördinatie van de inzet van de hulpdiensten bij de bron. Het ROT komt bij elkaar in het gebouw van de veiligheidsregio. De gemeentelijke taken bij een GRIP-2 worden veelal uitgevoerd vanuit het gemeentehuis. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het ROT.
GRIP-3
Bij een GRIP-3 wordt, naast de teams die bijeenkomen bij een GRIP-2, ook een gemeentelijk beleidsteam bijeengeroepen (GBT). Dit team ondersteunt de burgemeester bij het nemen van belangrijke beslissingen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over het GBT.
GRIP-4
Bij GRIP-4 wordt, naast de teams die bijeenkomen bij een GRIP 2, ook een regionaal beleidsteam bijeengeroepen. Hierin overleggen de betrokken burgemeesters. De burgemeester van de grootste gemeente in de regio, Dordrecht, zit dit overleg voor, en kan keuzes maken die effect hebben op de hele regio. Deze burgemeester is dan in functie als ‘voorzitter van de veiligheidsregio’.
GRIP-5
De situatie wordt er in meerdere regio’s opgeschaald als GRIP-4. De voorzitters van de betrokken veiligheidsregio’s overleggen over de gezamenlijke strategie.
Tijdens een GRIP-situatie kunnen we verschillende middelen inzetten om je goed te informeren.
Wat doet de veiligheidsregio voor mij tijdens een crisis