Wat te doen bij?

Lees wat jij kunt doen bij verschillende scenario's
Brand en vlammen

Wat te doen bij een brand?

Wist je dat binnen twee minuten een flinke brand kan ontstaan die je niet meer kunt blussen? Wist je dat brand kan ontstaan door verkeerd gebruik van elektrische apparaten? Het is belangrijk om snel te handelen, want rook die vrijkomt bij brand bevat namelijk giftige stoffen.
Cybercrimineel aan het werk

Wat te doen bij een cyberaanval?

Er zijn veel vormen van digitale bedreigingen of aanvallen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vervelend computervirus, diefstal van persoonsgegevens, haat zaaien of een cyberaanval: een digitale aanval op het bancaire systeem, energievoorzieningen of andere vitale systemen.
Drukte op de weg

Wat te doen bij een evacuatie?

Een ramp of grootschalig incident kan plotseling gebeuren. Het kan zijn dat er dan met spoed geëvacueerd moet worden. Weet jij waar je dan allemaal op moet letten en wat je moet doen?
Explosie in flatgebouw

Wat te doen bij explosie en instorting?

Grootschalige explosies doen zich gelukkig weinig voor. Toch zijn er wel kleinere explosies die in Nederland vaker voorkomen, vaak als gevolg van gaslekkages. Of wanneer er brand uitbreekt in grote gebouwen, kan er instortingsgevaar dreigen. Het is van levensbelang dat mensen zich dan snel in veiligheid kunnen brengen. Weet jij wat je moet doen?
Bliksemschicht boven stad

Wat te doen bij extreem weer?

Een hevige regen, sneeuwval, ijzel of een ijzige kou. Een extreme hittegolf, zwaar onweer of een hevige storm. Soms zie je het aankomen, soms komt het geheel onverwachts. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Gelukkig kun je je hier goed op voorbereiden. Weet jij hoe je moet handelen?
Fakkel vlam uit fabriekspijp

Wat te doen bij fakkelen?

Fakkelen is niet gevaarlijk. Wel kun je er hinder ondervinden door het licht, geluid en in sommige gevallen rook (roetdeeltjes). Heb je last van het geluid of rook, of vind je het niet prettig? Dan kun je natuurlijk je ramen en deuren sluiten en eventueel je (mechanische) ventilatiesysteem tijdelijk uitzetten. Weet jij hoe je verder moet handelen?
wat-te-doen-bij-kernongeval

Wat te doen bij een kernongeval?

In onze regio hebben wij geen kerncentrale. Toch bestaat het risico dat er een stralingsincident plaatsvindt. Bij stralingsincidenten komt ongewenste straling en/of radioactief materiaal vrij, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
wat-te-doen-bij-koolmonoxide

Wat te doen bij koolmonoxide?

Koolmonoxide is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Denk aan een geiser, kachel of cv-installatie. Je proeft of ruikt het niet, waardoor het erg gevaarlijk kan zijn.
Man knipt in verband

Wat te doen bij een lichamelijke noodsituatie?

Veel valpartijen zorgen voor de meeste slachtoffers in ons land. Bij een ernstige val of een lichamelijke noodsituatie is snelle eerste hulp erg belangrijk. Voor meer informatie over eerste hulp tijdens een val kijk je op de website van het Rode Kruis.
Natuurbrand

Wat te doen bij een natuurbrand?

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Er gaat daardoor veel mooie natuur verloren.
Noodpakket

Wat te doen bij het samenstellen van een noodvoorraad?

Veel van de spullen die goed van pas komen bij een uitval van elektriciteit, gas of de watervoorziening heb je al in huis. Voor sommige dingen moet je iets meer investeren. Bereid je voor door een noodvoorraad in huis te halen voor ongeveer drie dagen. Bewaar de noodvoorraad altijd in huis.
Water slaat tegen de kade

Wat te doen bij overstromingen?

In Nederland komen overstromingen weinig voor. Door de waterkeringen worden grote overstromingen tot een minimum beperkt. Nederland staan dan ook bekend om z'n succesvolle strijd tegen het water. Toch is een overstroming niet uitgesloten en kan het een bedreiging voor het land vormen én grote problemen veroorzaken. Hoe groot de dreiging is, hangt af van de verwachte waterstanden en natuurlijk de weersomstandigheden. Weet jij wat je moet doen?
Ordeverstoring drukke menigte

Wat te doen bij paniek in een mensenmassa?

In Nederland worden er veel evenementen georganiseerd, die drukbezocht worden. Denk aan festivals, sportevenementen en zomerfeesten. De organisatoren van het evenement, de gemeente en de hulpdiensten maken een inschatting van de risico's en bepalen welke maatregelen er noodzakelijk zijn. Uit voorzorg staan hulpdiensten altijd paraat. Stel dat er paniek uitbreekt, waardoor verdrukking kan ontstaan. Het is belangrijk dat je dan weet wat je moet doen..
Brandweer blust vanuit hoogwerker

Wat te doen bij rookoverlast?

Bij iedere brand komt rook vrij. Het inademen hiervan is erg ongezond en moet worden voorkomen. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de rook en voorkom het inademen van schadelijke stoffen.
wat-te-doen-bij-stroomstoring

Wat te doen bij gas, water en stroomuitval?

Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de normaalste zaak van de wereld. We zijn er dan ook van afhankelijk. Het uitvallen van deze voorzieningen kan altijd gebeuren, maar kan ook flinke overlast geven. Jaarlijks zitten Nederlanders zo'n 22 minuten zonder stroom, vaak door oorzaken als graafwerkzaamheden, extreem weer of overbelasting van het net. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Wees dus goed voorbereid!
Gewapende ME bij legervoertuig

Wat te doen bij een terroristische aanslag?

De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat terroristen daadwerkelijk voorbereidingen treffen voor het plegen van een aanslag in Nederland. De overheid doet er alles aan om dreigingen op tijd te onderkennen en om een aanslag te voorkomen. Daarom houden politie en veiligheidsdiensten mogelijke terroristen op allerlei manieren in de gaten.
Kraan

Wat te doen bij uitval van drinkwater?

De drinkwaterbedrijven in de regio Zuid-Holland Zuid, Oasen en Evides, staan voor een continue levering van betrouwbaar water. Helaas doen zich wel eens storingen voor in de drinkwatervoorziening en wordt er een kookadvies uitgegeven. Bijvoorbeeld als er werkzaamheden zijn geweest aan het leidingnet.

Bekijk ook eens een aantal belangrijke veiligheidsthema's.

Bekijk hier de thema's