Illustratie van bellende man in herfstachtig weer

Wat doe je bij geen spoed, wel brandweer?

Is er geen spoedsituatie, maar heb je wel de brandweer nodig? Bel dan 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112.

Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle meldingen zonder spoed, waarbij je de brandweer nodig hebt. Als je belt, moet je plaatsnaam in te spreken waar je de melding voor doet. De centrale verbindt je dan door met de regionale meldkamer. Zo word je snel geholpen. En de 112-lijn blijft vrij voor levensbedreigende en spoedeisende situaties.

Niet spoedeisend

De brandweer hoeft niet altijd met spoed ergens naartoe. Bijvoorbeeld als het wel gevaarlijk kan worden, maar het is op dat moment nog niet gevaarlijk of levensbedreigend. Zoals een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen. Of een boom die over de openbare weg ligt, zodat het verkeer er last van heeft. Of een waterlekkage waardoor straten onder water komen te staan. Het is dan op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend. In deze gevallen bel je 0900-0904. Bij twijfel, bel je altijd 112.

Bekijk ook de uitlegvideo van Brandweer Zuid-Holland Zuid.