Check, koop, plak, rookmelder

Hang rookmelders op

Een grote brand in huis. Je moet er niet aan denken, maar toch kan het zo gebeuren. En als er brand is, wil je zo snel mogelijk gewaarschuwd worden. Bij veel branden zijn mensen gered door rookmelders.

Rookmelders redden levens

Vanaf 1 juli 2022 is het voor iedereen verplicht om rookmelders in zijn huis te hebben. Op elke verdieping moet een rookmelder hangen. Rookmelders hebben rook snel in de gaten en waarschuwen je. Daardoor kan je eerder vluchten en de brandweer bellen. 

Hang in elke ruimte een rookmelder

Het is nog veiliger om in elke ruimte een rookmelder te hebben. Hoe sneller je wordt gewaarschuwd, hoe groter de kans dat je veilig buiten kunt komen. Met meer rookmelders is de kans dat jij of je huisgenoten gewond raken kleiner. En is de kans op schade kleiner.

Doe de deur dicht 

Doe binnendeuren dicht als je gaat slapen. Het kan je leven redden. Dichte deuren zorgen ervoor dat de rook minder snel in de kamer kan komen. Daardoor heb je extra tijd om te vluchten en veilig weg te komen. Er zijn veel voorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen waren dicht waren.

Maak kieren zo klein mogelijk

Ook de kieren onder de deuren. Tochtstrips zorgen ervoor dat rook zich minder verspreidt.

Meer informatie 

Over rookmelders kan je meer informatie vinden op www.brandweer.nl of op www.rookmelders.nl

Woon je in een flat? Bekijk dan de korte film en weet hoe je je voorbereidt op brand in een flat https://www.youtube.com/watch?v=2Aj5sJf6wqo