Ben jij de brandmeester?

Brandweer lanceert gratis online lesprogramma MBO

Geplaatst op: 13 april 2022
De brandweer streeft naar een brandveilige generatie. MBO studenten kunnen hier een bijdrage aan leveren. Daarom heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met Veiligheidsregio Utrecht en in coproductie met Brandweer Nederland een uniek online lesprogramma voor het MBO ontwikkeld. De brandweer streeft naar een brandveilige generatie. MBO studenten kunnen hier een bijdrage aan leveren. Daarom heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met Veiligheidsregio Utrecht en in coproductie met Brandweer Nederland een uniek online lesprogramma voor het MBO ontwikkeld.

Bewust nadenken over brandveiligheid
In het nieuwe gratis online lesprogramma Brandmeester maken studenten op het MBO kennis met de verschillende aspecten van brandveiligheid. Studenten leren bewust na te denken over brandveiligheid, onderzoeken actief mogelijke brandrisico’s in hun vakgebied en leren wat ze kunnen doen om hun toekomstige werkomgeving zo brandveilig mogelijk te maken. Wat de studenten leren over brandveiligheid kunnen zij direct toepassen in hun werkomgeving, bijvoorbeeld in de bouw of in de zorg.

Voorkomen, beperken en vluchten
Het online lesprogramma richt zich als eerste op brandveiligheid in de sector Techniek en Gebouwde omgeving en de sector Zorg, Welzijn en Sport. Aan de hand van uitdagende en interactieve onderzoeksopdrachten verdiepen studenten zich in drie belangrijke aspecten van brandveiligheid:

  • het voorkomen van brand;
  • het beperken van branduitbreiding en rookverspreiding;
  • veilig vluchten.

Drievoudige kwalificatieplicht
Brandmeester sluit aan bij de drievoudige kwalificatieplicht van het MBO en kan worden aangeboden bij vakken die aansluiten bij werkprocessen, vakkennis en vaardigheden en in de LOB-uren. Het online lesprogramma is vanaf nu beschikbaar. Docenten kunnen zich aanmelden via onderwijsinformatie.nl/brandmeester.

Meer informatie
Heb je vragen over het lesprogramma? Vul dan het contactformulier in onder het item Lesprogramma mbo op brandweer.nl.