Bellen met 112

112 mobiel bellen, hoe werkt dat precies?

Geplaatst op: 23 september 2019
Zijn mijn nummer en plaats bekend als ik alarmnummer 112 mobiel bel? Een veel gestelde- en voor velen belangrijke vraag wanneer het aankomt op spoedeisende hulp.

Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan krijgt de medewerker van de landelijke 112-centrale in Driebergen uw locatie gegevens en uw mobiele gegevens te zien. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen. Locatie gegevens zijn belangrijk als u bijvoorbeeld niet precies weet waar u bent. Of als u gewond bent en niet meer duidelijk kunt maken waar u bent. Daarom wordt de locatie van de zendmast waarmee uw mobiele telefoon is verbonden altijd meegestuurd. De medewerker van de centrale meldkamer verbindt u door met de meldkamer in uw regio. Hij of zij vraagt ook om uw locatie om te controleren of deze goed ontvangen is. In 2019 is een nieuwe techniek in gebruik genomen waarmee uw locatie nog nauwkeuriger bepaald kan worden als u 112 belt. Deze techniek heet Advanced Mobile Location (AML). AML werkt op Android telefoons (met minimaal versie 4.0) en op iPhones (met minimaal iOS versie 13). Op de website van de politie worden de veel gestelde vragen over AML duidelijk beantwoord.

Het telefoonnummer van iedere oproep verschijnt automatisch in de computer van de alarmcentrale. Uw nummer is dus bekend bij de medewerker van de centrale meldkamer. Hij kan u terugbellen als de verbinding om een of andere reden wordt verbroken.

Bron: Rijksoverheid