Brandweerman Bastiaan stapt uit tankautospuit

Bastiaan over hoe het is om brandweervrijwilliger te zijn

Geplaatst op: 19 december 2019
Bastiaan van Oudheusden is vrijwilliger in regio Zuid-Holland Zuid, beroepsbrandweerman in Rotterdam-Rijnmond en plaatsvervangend ploegchef bij de post Maasdam/Puttershoek. Als vrijwilliger is Bastiaan zowel manschap als bevelvoerder en daarnaast is hij in het bezit van een diploma als brandweerchauffeur. ‘’ Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, wie wil dat nu niet?’’

‘’Sinds 1997 ben ik vrijwilliger bij de post Maasdam/Puttershoek. Omdat mijn vader vrijwillig brandweerman was, ben ik al vrij vroeg ‘’besmet’’ geraakt met het brandweervirus. Van origine ben ik meubelmaker/interieurbouwer en daarnaast altijd vrijwilliger geweest. Mijn werkgever heeft er altijd voor open gestaan. Als er een melding was, moest ik alles laten vallen om zo snel mogelijk naar de brandweerkazerne te komen. Het is van essentieel belang dat je werkgever hiervoor open staat, zodat je tijdens een incident je werk als brandweervrijwilliger kunt doen. Omdat de brandweer mij altijd bleef boeien heb ik uiteindelijk de keus gemaakt om bij de beroepsbrandweer te solliciteren in Rotterdam-Rijnmond. Daar ben ik aangenomen, ik heb van mijn beroep mijn hobby kunnen maken. Wie wil dat nu niet?!’’, vertelt Bastiaan.

‘’Wij als brandweerploeg in Maasdam/Puttershoek zijn een hechte groep, je kunt het eigenlijk wel een vriendengroep noemen. Je gaat hecht met elkaar om, als je een ernstig incident hebt meegemaakt, verwerk je dat met elkaar. Je kunt ook team Collegiale Ondersteuning (TCO) inzetten, maar hoofdzakelijk verwerken we incidenten als groep. Met elkaar heb je het incident ervaren en dan is het ook fijn om met elkaar te delen waar je tegenaan loopt en zo elkaar te kunnen steunen.

We hebben één keer in de week een oefenavond, in ons geval op de dinsdagavond. Na het oefenen drinken we wat met elkaar en genieten we van een hapje. Dat maakt het natuurlijk ook gezellig, dat hoort er ook bij als vrijwilliger. Brandweerman ben je nooit alleen, dat doe je ook met je gezin. Zij houden er dan ook rekening mee dat we op dinsdagavond oefenavond hebben en daarnaast dat we uitrukken als er een incident is’’, zegt Bastiaan.

‘’Ik wilde niet alleen brandweervrijwilliger worden omdat mijn vader dat ook was, maar ook omdat ik mensen kan helpen. Mensen die in nood zijn, waar andere mensen wegrennen of weglopen, daar gaan wij naar binnen om te helpen. Ik vind het belangrijk om van betekenis te zijn voor mensen in nood, dat is voor mij echt een drijfveer om vrijwilliger te zijn, vertelt Bastiaan. ‘’Daarnaast rukken wij ook uit voor reanimaties met AED. Dat we daar als brandweer in de Hoeksche Waard een aandeel in kunnen leveren is echt van belang, we redden daar levens mee.

We zijn altijd nog op zoek naar brandweervrijwilligers. Iedereen is van harte welkom om op een dinsdagavond tijdens een oefenavond binnen te komen lopen om een keertje met ons mee te kijken en een kijkje achter de schermen te nemen. Lijkt het je wat of ben je geïnteresseerd? Reageer dan op dit bericht of kijk op onze website: www.brandweerzhz.nl.

Naast het werven van vrijwilligers wil ik ook graag aandacht vragen om tijdens de jaarwisseling zuinig te zijn op onze vrijwilligers, deze hulpverleners laten hun familie thuis achter om anderen te helpen. Agressie is zinloos en laat hulpverleners hun werk doen.