Brandweermannen beklimmen flatgebouw

Brandweercollega’s beklimmen flatgebouw voor goede doel

Geplaatst op: 1 september 2022
Ademen door een masker en met volle bepakking twee keer 300 traptreden beklimmen. Een aantal collega’s deden dat in de Sequoia-flat in Dordrecht. Ze beklommen de hoogste flat van Dordrecht om te trainen voor de Firefighter Stairclimb in Almere. Daar bestijgen ze begin september 600 treden. “Het is vermoeiend, maar als je het hebt gedaan, dan voel je je wel voldaan”.

350 brandweermensen uit heel Nederland gaan 11 september naar Almere. Ze staan stil bij de slachtoffers bij de terreuraanslag op 9/11 in New York. Tegelijkertijd is er een goed doel aan verbonden: stichting Bevrijd van PTSS. Gerben van den Boom van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid legt uit: “Hulpverleners maken heftige gebeurtenissen mee, hierdoor krijgen sommige te maken met PTSS”. PTSS is het zogeheten Post Traumatisch Stress Syndroom, waarbij mensen na heftige ervaringen met lichamelijke en psychische klachten blijven lopen. Zo is er volgen Van den Boom binnen de organisatie aandacht voor de verwerking van traumatische gebeurtenissen.

Als Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ondersteunen we traploop-challenge in Almere want vitaliteit vinden we belangrijk. De zorg van onze medewerkers staat voorop. “We hechten waarde aan gezond en fit personeel” vertelt sportinstructeur en tevens deelnemer aan de challenge Charles Hermus.

Aan de training van woensdag zetten de bewoners van de Sequoiatoren de deuren maar al te graag open. Ze weten dat ze in een bijzonder gebouw wonen: hun torenflat telt 21 verdiepingen, de hoogwerker van de brandweer komt maar tot de elfde. Er zijn speciale listen die ook bij brand gebruik mogen worden. “Maar als de stroom uitvalt, moet je alsnog via de trap naar boven”, beseft René van Rijswijk, brandweervrijwilliger in Gorinchem. Als de nood echt aan de man komt, zullen ze de toren beklimmen, zoals ze dat woensdag deden: gewoon rustig naar boven lopen, vertelt Charles Hermus. “Als je gaat rennen, ben je binnen de kortste keren buiten adem. Maar als je een goede basisconditie hebt is het doen”. Dat is bij deze brandweermensen geen probleem. De meesten werken toch al regelmatig aan hun conditie. Van Rijswijk: “Het enige wat we nu missen is de adrenaline, maar die komt hopelijk wel als we op 11 september met een paar honderd mensen bezig zijn voor het goede doel”.

Brandweercollega’s beklimmen flatgebouw voor goede doel