Openingshandeling brandweerkazerne

Brandweerkazerne Papendrecht officieel geopend

Geplaatst op: 24 juni 2022
Donderdagavond 23 juni is de nieuwe brandweerkazerne in Papendrecht officieel geopend. Dit was vanwege de coronapandemie uitgesteld. De openingshandeling werd verricht door de aannemers onder toeziend oog van waarnemend burgemeester Annemiek Jetten, regionaal brandweercommandant Caren Frentz en brandweervrijwilligers van de post Papendrecht.

In 2020 is gestart met de nieuwbouw van de brandweerkazerne aan de Willem Dreeslaan in Papendrecht. Halverwege 2021 was het bouwproces afgerond en werd het materieel verhuisd. De brandweerkazerne biedt onderdak aan 35 brandweervrijwilligers, 20 jeugdbrandweerleden en diverse (nieuwe) voertuigen. Sinds de verhuizing maakt de brandweer trots gebruik van deze nieuwe locatie. De begrippen veiligheid en snelheid waren bij de bouw leidend. Het gebouw voldoet aan alle eisen van deze tijd en is ook gebouwd met oog voor toekomst. Zo is het gebouw aardgasvrij, voorzien van zonnepanelen, elektrische laadpalen en is gebruik gemaakt van circulaire bouwmaterialen. ‘De nieuwe kazerne is uitermate geschikt om veilig en snel uit te rukken blijkt ook uit de eerste ervaringen’ vertelt een trotse operationeel manager Johan den Hertog.

Openingshandeling
De aannemers van het gebouw mochten samen met brandweervrijwilligers en met ‘brandweergereedschap’ een sleutel uit een kluis halen en aan de operationeel manager overhandigen. Daarmee was de nieuwe kazerne officieel geopend. Dit alles in het bijzijn van waarnemend burgemeester Annemiek Jetten, regionaal brandweercommandant Caren Frentz en andere genodigden. Voor brandweervrijwilligers is een brandweerkazerne écht een tweede huis. Caren Frentz: ‘Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk en van onschatbare waarde. Samen met het kantoorpersoneel zijn zij dan ook nauw betrokken geweest bij het bouwproces. Zo mochten zij meekijken én denken’.

Openingshandeling brandweerkazerne

Aannemers openen de kluis met hulp van gereedschap en brandweervrijwilligers.

Samenwerking
De brandweerkazerne werd gebouwd in opdracht van de gemeente Papendrecht en in nauwe samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Waarnemend burgemeester Annemiek Jetten bedankten iedereen die een bijdrage heeft geleverd voorafgaand en tijdens het bouwproces. ‘Wat een mooi modern gebouw is er gezamenlijk tot stand gekomen. Alles wat nodig is, is aanwezig. En wat ziet het er schitterend uit!’ complimenteert een trotse burgemeester.

Open dag
Aansluitend wordt zaterdag 25 juni een open dag georganiseerd. Tussen 10.00 en 16.00 uur is publiek welkom om de nieuwe kazerne te bewonderen. Ook diverse hulpdiensten waaronder Politie, Ambulancedienst en Koninklijke Luchtmacht presenteren zich op het kazerneterrein aan de Willem Dreeslaan. ‘Dit wordt georganiseerd door onze vrijwilligers zelf, wat laat zien hoe maatschappelijk betrokken zij zijn én hoe trots zij zijn op hun nieuwe kazerne. En daar kan ik me als regionaal commandant en algemeen directeur van de Veiligheidsregio ZHZ helemaal bij aansluiten’ besluit Frentz.

Opening brandweerkazerne Papendrecht

De jeugd­brand­weer ver­wel­komt sa­men met burgemeester Jet­ten en brandweercommandant Frentz de aan­ne­mers en brand­weer­vrij­wil­li­gers.