Stop CO-vergiftiging

Dit stookseizoen groter risico op koolmonoxidevergiftiging

Geplaatst op: 4 december 2020
Nog steeds vallen er jaarlijks doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. Zorgwekkend, zeker nu de risico’s op een koolmonoxidevergiftiging dit jaar ook nog eens groter zijn. Het stookseizoen is begonnen en door de huidige coronamaatregelen zitten mensen meer binnen. Daar komt bij dat dit jaar minder mensen hun cv-ketel hebben laten controleren. De campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ die Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting starten is van levensbelang.

Een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging (kortweg CO-vergiftiging) is met een drietal eenvoudige maatregelen te voorkomen: Ventileer – Controleer – Alarmeer. Techniek Nederland laat weten dat minder mensen dit jaar hun cv-ketel hebben laten controleren. De lockdown periode wordt hierbij als oorzaak aangegeven. “Een alarmerende ontwikkeling,” zegt Jet Vroege, dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, “het is essentieel om jaarlijks je cv-ketel te laten controleren. Dit geldt net zo goed voor een oude als een gloednieuwe ketel. Ik begrijp dat mensen terughoudend zijn, maar deze controles kunnen volgens de richtlijnen van het RIVM worden uitgevoerd.’’ Naast de jaarlijkse controle van het verwarmingstoestel adviseert Vroege om 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren door een raam of rooster op een kiertje te zetten en een CO-melder te plaatsen. “Heel belangrijk, aangezien alleen een melder je kan waarschuwen als het levensgevaarlijke koolmonoxide in je woning vrijkomt”.

Wees deze periode extra alert!

Groot probleem is dat veel mensen symptomen van een koolmonoxidevergiftiging niet (op tijd) herkennen. Zo weet bijvoorbeeld de helft van de Nederlanders niet dat misselijkheid ook een symptoom van een koolmonoxidevergiftiging kan zijn*. Belangrijk dat hier meer over bekend wordt, zegt ook Jeroen van Roosmalen, SEH-arts KNMG in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk: ‘’Koolmonoxide is een niet prikkelend, geur- en kleurloos gas. Het zorgt ervoor dat zuurstof niet meer gebonden kan worden aan het hemoglobine, waardoor zuurstofgebrek in de weefsels van het lichaam kan ontstaan. Een koolmonoxidevergiftiging, ook wel bekend als de sluipmoordenaar, is voor slachtoffers maar ook voor professionals makkelijk over het hoofd te zien. De eerste symptomen bij een koolmonoxidevergiftiging zijn vaak vaag en kunnen lijken op griep, een ziektebeeld dat juist ook in het stookseizoen (waarin ook de meeste koolmonoxidevergiftigingen plaatsvinden) vaker voorkomt. Daarnaast zien wij met enige regelmaat patiënten met ook neurologische klachten bij een koolmonoxidevergiftiging, zoals geheugenproblemen of moeite met spreken. Dat maakt het stellen van de diagnose ook niet makkelijker’’. Van Roosmalen benadrukt dan ook het belang van de preventieve maatregelen: Ventileer – Controleer – Alarmeer. ‘’Indien klachten verdwijnen na een wandeling in de buitenlucht, zou dat kunnen betekenen dat er sprake is van een koolmonoxidevergiftiging. Professionals moeten de komende periode extra alert zijn op een eventuele koolmonoxidevergiftiging”.

Campagne ‘Stop CO-Vergiftiging’

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en hoe je een vergiftiging kunt voorkomen en herkennen. Voor deze campagne is er een CO-wijzer uitgebracht die online te raadplegen is. Ook op www.brandweer.nl/koolmonoxide vind je meer informatie over koolmonoxide.

Download: co-magazine-stop-co-vergiftiging.