Jeroen Naaktgeboren staat naast brandweerauto

Jeroen Naaktgeboren over de serie ”als de brandweer”

Geplaatst op: 6 december 2019
Naast dat Jeroen vrijwilliger is in de regio Zuid-Holland Zuid bij post ’s-Gravendeel en Bevelvoerder en plaatsvervangend wachtcommandant in Rotterdam-Rijnmond, heeft hij daarnaast nog een extra functie: brand- en incidentonderzoeker. ‘’Ik werk voor zo’n 80% in de uitrukdienst en voor 20% als brand- en incidentonderzoeker.’’ Maar wat is brand- en incidentonderzoek nu precies?

Brand- en incidentonderzoek is een gecombineerd team van zowel regio Zuid-Holland Zuid als regio Rotterdam-Rijnmond. Jeroen is enerzijds vrijwilliger in Zuid-Holland Zuid en anderzijds beroeps in Rotterdam-Rijnmond én brandonderzoeker. ‘’Brand- en incidentonderzoek is echt een vorm van leren van incidenten, dat is ook waar we het voor doen. Een stukje kwaliteitsverbetering van de brandweer: het voorkomen van ongevallen bij onze brandweermensen natuurlijk, zoveel mogelijk!’’ Wij doen gemiddeld zo’n 200 onderzoeken per jaar. Zo hebben wij veel contacten met voedsel- en warenautoriteiten over apparaten waar brand door ontstaat. Als wij een onderzoek gedaan hebben, dan koppelen wij dit terug aan de ploeg die daadwerkelijk de inzet heeft gedaan. Dat brandonderzoekteam is samengesteld uit alle bloedgroepen van de brandweer: denk aan collega’s van preventie, Veilig Leven en collega’s uit de repressie: zoveel mogelijk specialisten zijn vertegenwoordigd.’’

‘’Zo word ik in de serie ‘’als de brandweer’’ gevolgd in een onderzoek wat ik doe. Er is namelijk een gasexplosie geweest waar nog een aantal collega’s van ons binnen waren in Rotterdam Spaanse polder, een bedrijfspand. Op het moment dat de ploeg binnen was, is de bovenverdieping geëxplodeerd. De volgende dag, na het incident, ga ik onderzoek doen naar hoe de explosie ontstaan is. Ik lever dan commentaar op wat ik daar vind en zie in mijn functie als brand- en incidentonderzoeker. Zo krijg je een goed beeld van wat brand- en incidentonderzoek precies inhoudt en wat daarbij komt kijken. Het is leuk om te zien dat je in de serie de verschillende kanten van de brandweer terugziet: zowel bevelvoerder als brand- en incidentonderzoeker.

In Zuid-Holland Zuid ben ik al heel wat jaren vrijwilliger, het ‘’brandweervirus’’ is me met de paplepel al ingegoten. Ik heb op een gegeven moment van mijn beroep mijn hobby kunnen maken, écht doen wat ik leuk vind. Ik zal me dan ook altijd voor de brandweer blijven inzetten, zo zit je gevoel gewoon in elkaar. Je blijft toch altijd hulpverlener!’’ De serie is elke zondag te zien om 20.30 uur op SBS6.