Groepsfoto van jeugdbrandweer Zwijndrechtse Waard

Jeugdbrandweer Zuid-Holland Zuid valt in de prijzen bij Nederlands Kampioenschap

Geplaatst op: 4 oktober 2021
Zaterdag 2 oktober waren de nationale finales van de jeugdbrandweer. Vanuit regio Zuid-Holland Zuid namen de jeugdbrandweerkorpsen van Zwijndrechtse Waard en Binnenmaas deel aan de strijd om de nationale titel in Harskamp. Voor de junioren van Zwijndrecht leverde het een welverdiende tweede plaats op in de klasse lage druk. De aspiranten van post Binnenmaas eindigden op een nette zesde plek in de klasse hoge druk.

In een zinderende finale wisten beide ploegen het hoofd koel te houden en als team een mooie prestatie neer te zetten die ze zich nog lang zullen heugen. Met twee jeugdbrandweerkorpsen uit Zuid-Holland Zuid in de landelijke finales was er op voorhand al reden tot vreugde, maar met tweemaal een eindclassificering binnen de top 6 van Nederland is het helemaal een prestatie van formaat. Beide ploegen kunnen dan ook met trots terugkijken op een geslaagde finale en zijn allen een ervaring rijker.

Jeugdbrandweer heeft de toekomst
Met 10 jeugdbrandweerkorpsen in de regio heeft Brandweer Zuid-Holland Zuid een aantal potentiële toekomstige brandweermannen en vrouwen in de gelederen. Jaarlijks stomen er vanuit de jeugdbrandweer diverse jonge brandweermannen en vrouwen door naar de volwassen brandweerkorpsen. Een overstap die door de brandweer en de veiligheidsregio wordt toegejuicht, daar de (vrijwillige) brandweer nu eenmaal ook te maken heeft met verloop. Het toetreden van nieuwe jonge vakbekwame brandweerprofessionals is dan ook enorm waardevol en belangrijk voor de continuïteit van de brandweerzorg.

Om te zorgen dat deze jonge brandweerlieden de aansluiting kunnen vinden bij de volwassen tak van de (vrijwillige) brandweer zijn wekelijkse oefenavonden en landelijke wedstrijden erg belangrijk. Op deze manier wordt er gewerkt aan de vakbekwaamheid van de jeugdige brandweerlieden, zodat ze na het bereiken van achttienjarige leeftijd kunnen solliciteren naar een plek bij een van de 31 brandweerposten in de regio.

Wervingscampagne
Omdat niet alle jeugdleden de overstap maken is de brandweer ook genoodzaakt om regionale wervingscampagnes in te zetten om nieuwe enthousiaste vrijwilligers te zoeken en op te leiden. Op 4 oktober 2021 is er dan ook weer een nieuwe wervingscampagne gestart, waarmee de brandweer hoopt nieuwe brandweermannen en vrouwen te mogen verwelkomen.

Voor de huidige wervingscampagne zoekt de brandweer specifiek naar collega’s voor de posten Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Neder-Hardinxveld, Sliedrecht, Arkel, Hoornaar, Giessenburg, Alblasserdam en Bleskensgraaf. Meer informatie over het brandweervak en de campagne vind je op www.gabijdebrandweer.nl.

Groepsfoto van jeugdbrandweerkorps Binnenmaas

Groepsfoto van jeugdbrandweerkorps Binnenmaas

Groepsfoto van jeugdbrandweer Zwijndrechtse Waard

Groepsfoto van jeugdbrandweer Zwijndrechtse Waard