Brandweervrijwilligers Angelique, Ricardo en Mirna.

‘Mensen helpen zit in mijn genen’

Geplaatst op: 7 april 2022
“Ik vind het fijn en waardevol om mijn medemensen hulp te bieden en samen met een team klussen te klaren waar andere mensen voor weglopen. Mooie dingen doen waar anderen dankbaar voor zijn”, dat is waar brandweervrijwilliger Angelique Jans het voor doet. De brandweer is 7 dagen per week, 24 uur per dag paraat om de veiligheid in de regio te garanderen. En dat kunnen zij niet alleen. De brandweer in Zuid-Holland Zuid is op zoek naar enthousiaste collega’s. Word jij onze nieuwe collega?

Brandweermensen hebben een breed takenpakket. Zij blussen onder andere branden en verlenen hulp aan mens én dier. Het is een verantwoordelijke en soms ook zware taak. Angelique: “Het heeft me heel veel gebracht. De afgelopen jaren heb ik veel mooie, maar ook mindere momenten beleefd. Voor de steun en hulp die ik gekregen heb van mijn collega's, ben ik nog steeds dankbaar. Ik heb mezelf ook beter leren kennen en mogen ontwikkelen”. De brandweer zoekt mannen en vrouwen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan en die zich willen inzetten voor de veiligheid van anderen. Het werk valt goed te combineren met een huishouden of andere baan, maar is niet voor iedereen weggelegd. Zo werkt Mirna Jungheim op een kinderdagverblijf en kan ze in goed overleg en het nodige schuifwerk vaak mee als er een incident is. “Ik ben er trots op dat ik een bijdrage aan de veiligheid in mijn woonkern kan leveren”, aldus Mirna.

Opleiding
Bij de brandweer in Zuid-Holland Zuid zijn ruim 700 vrijwilligers werkzaam. Vrijwilligers zijn geen amateur-brandweerlieden. De opleiding en training van brandweervrijwilligers is gelijk aan die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. De sfeer tijdens de opleiding en bij de brandweerpost is prettig, beaamt Mirna. “Tijdens de opleiding zat ik in een hele leuke en gezellige groep en dat geldt ook voor onze brandweerpost. Het zijn dan ook vrienden met wie ik het hartstikke goed kan vinden. Je leert niet alleen elkaar, maar ook de verschillende onderdelen van het werk steeds beter kennen. Als ik erover praat, word ik al blij”. Brandweervrijwilligers ontvangen voor al hun werkzaamheden een financiële vergoeding en zijn goed verzekerd.

Brandweervrijwilligers in actie

Waardevol
Brandweervrijwilligers doen hun werk vol overtuiging. “Ik heb nooit spijt gehad van mijn stap naar de brandweer. Mensen helpen leek me altijd al leuk, dat zit in mijn genen”. Op de basisschool hielp brandweervrijwilliger Ricardo van de Merwe al andere kinderen als hij vond dat ze onrechtvaardig behandeld werden. “Ik wilde dan ook altijd al bij het leger of de brandweer. Als mensen dit ook willen, kan ik ze alleen maar aanmoedigen om het een kans te geven en te proberen. Het is het helemaal waard”, vertelt Ricardo. De brandweermensen beschikken over een goede gezondheid en conditie. Dit wordt ook van nieuwe kandidaten verwacht, net zoals de bereidheid om te studeren voor landelijk erkende vakdiploma’s.

Informatie
De brandweer zoekt nieuwe collega’s in Heinenoord, Klaaswaal, Goudswaard, Heerjansdam, Zuid-Beijerland, Dordrecht, Nieuw-Beijerland en ’s-Gravendeel. Word jij enthousiast van deze functie of wil je meer informatie? Kijk dan op:

www.gabijdebrandweer.nl