Persoon roept om hulp in het water

Risico’s op het water

Geplaatst op: 31 mei 2018
Het vaarseizoen is weer begonnen. Dit brengt weer verschillende risico's met zich mee als incidenten op open water, incidenten tijdens waterrecreatie en tijdens een beroeps- of pleziervaart. Samen met Rijkswaterstaat waarschuwt de VRZHZ haar inwoners en bezoekers.

Zwemmen op open water
Zwemmen op open water is gevaarlijker dan je denkt. Dikwijls is er sterke stroming en het water is vaak kouder dan je denkt waardoor je onderkoeld kunt raken. Bovendien kunnen voorwerpen onder water lelijke snijwonden veroorzaken en ben je vaak als zwemmer nauwelijks zichtbaar voor schepen. Klik hier voor meer informatie over veilig zwemmen in open water.

Waterrecreatie
Met een motorboot of jetski op het water? Of een sportief dagje waterskiën? Rijkswaterstaat stelde regels op (zie hier) om zo veilig mogelijk te kunnen snelvaren.

Beroeps- en recreatievaart
Met mooi weer is het vaak druk op het water. Beroeps- en recreatievaart maken samen gebruik van hoofdvaarwegen. Dit kan voor spannende en soms gevaarlijke situaties zorgen. Rijkswaterstaat heeft 5 belangrijke tips om veiliger en met plezier te varen op grote rivieren, kanalen en grote wateren.

Meer informatie over de regels op het water (Hollands Diep-Dortsche Kil), zoals oversteek, aanbevolen routes en voorrang verlenen? Bekijk de infographics op deze webpagina.

Meer informatie?
Alle informatie over een goed voorbereide vaartocht vind je op de website: http://www.varendoejesamen.nl.