Veilige meterkast

Hé ondernemer, is jouw meterkast op pijl?
Meterkast close-up

Het voorkomen van brand, is beter dan genezen. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen.

Geel icoon schild met vinkje

(Uit)bouw meterkast en betrouwbaar onderhoud door een gecertificeerd installateur

Let er bij de aanleg of uitbreiding op dat de monteur SCIOS gecertificeerd is. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de meterkast bij de aanleg of aanschaf al te bepalen.

Laat regelmatig onderhoud uitvoeren op basis van relevante criteria. De SCIOS scopekeuringen* zijn hier een geschikt middel voor.

Vind een installateur

Geel rookmelder icoon

Plaats een rookmelder

Koop een koppelbare rookmelder en hang deze rookmelder op in de meterkast. Sluit deze rookmelder vervolgens aan op een draadloos alarmsysteem of smartphone. De rookmelder zal je waarschuwen wanneer er rookontwikkeling ontstaat.

Geel icoon waarschuwing driehoek

Test je aardlekschakelaars

Een belangrijk onderdeel van je meterkast: de aardlekschakelaar. Deze zorgt voor een extra beveiliging. De aardlekschakelaar schakelt stroom uit en beschermt tegen elektrische schokken. Een goede aarding geeft bescherming bij kortsluiting en voorkomt onbedoeld onder spanning staan van apparaten. Het is daarom verstandig om regelmatig de werking van de aardlekschakelaar te testen. Dit kun je doen bij de overgang van winter- en zomertijd. Weten hoe je dit doet? Klik hier.

Monteur controleer meterkast

Scope keuringen

Scope keuringen zijn zinvol om naast het voorkomen van persoonlijk letsel en schade ook brand te voorkomen. De schade na een brand is vaak groter dan wordt gedacht. Het doel van de keuring? De kans op schade door brand met een elektrische oorzaak te verkleinen.

Scope 8 keuring - elektrische installaties
Bij een scope 8 keuring worden vaste elektrische installaties op het veilig gebruik en voorkomen van letsel gecontroleerd.  
Scope 10 - elektrisch materieel
Bij een scope 10 keuring wordt er een inspectie uitgevoerd op het gehele elektrisch materieel. Tijdens de inspectie controleert een elektra-inspecteur de veiligheid van de elektrische installatie.

Een SCIOS gecertificeerd bedrijf voert de keuring uit. Het certificaat geeft de deskundigheid van het bedrijf en de werknemers aan. Klik hier om meer te weten te komen over SCIOS.

Volg de bovenstaande tips op en houd je meterkast brandveilig!