Beheersbare jaarwisseling in Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
Samenwerking hulpdiensten
Dankzij de uitstekende afstemming tussen de verschillende hulpdiensten konden we snel en effectief optreden waar dat nodig was. Dit zorgde ervoor dat er in de regio geen grote excessen ontstonden. Ilka Schot, Hoofd Officier van Dienst van de brandweer tijdens de jaarwisseling, kijkt dan ook tevreden terug. 'Ik ben blij met de goede samenwerking tussen de brandweer en de politie. De jaarwisseling is altijd een bijzonder drukke nacht voor alle hulpverleners. Ik ben trots dat we, samen met de politie, de incidenten zo goed en veilig mogelijk hebben weten af te handelen.’
Jaarwisseling blijft drukste nacht van het jaar
Tijdens de jaarwisseling hebben de hulpdiensten het aanzienlijk drukker dan op een normale dag. Waar de brandweer in onze regio gemiddeld 5 tot 10 keer per dag uitrukt, gebeurde dat tijdens deze jaarwisseling 121 keer. De jaarwisseling brengt altijd een enorme druk met zich mee, zowel voor onze beroepskrachten als voor de vrijwilligers. Wij zijn hen dan ook ontzettend dankbaar voor hun inzet en betrokkenheid.
Geweld tegen hulpverleners
Helaas is geweld tegen hulpverleners niet nieuw. Tijdens hun werk krijgen zij vaker te maken met agressie en geweld. Tijdens de jaarwisseling gebeurde dat op meerdere locaties, zoals in Sliedrecht, Dordrecht, Alblasserdam en Zwijndrecht. 'Geweld tegen hulpverleners is nooit goed te praten', zegt Operationeel Leider Marko Redelijkheid. 'Gelukkig kregen we bij deze incidenten ondersteuning van de politie. Toch is en blijft het onacceptabel dat onze collega’s, waaronder veel vrijwilligers, politiebescherming nodig hebben om hun werk veilig te kunnen uitvoeren.' Ook tijdens voorgaande jaarwisselingen was er sprake van geweld tegen hulpverleners, maar het aantal incidenten met zwaar vuurwerk tegen de brandweer in de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid lijkt helaas toe te nemen.
Incidentenoverzicht tijdens de jaarwisseling
Tussen oudejaarsdag 00.00 uur en nieuwjaarsdag 08.00 uur, werden er in totaal 121 incidenten gemeld waarbij de brandweer werd ingezet. Ter vergelijking: vorig jaar waren dit er 117. De onderstaande tabellen geven een overzicht van het aantal incidenten per gemeente en de verdeling per categorie.
Toelichting op de cijfers
De cijfers zijn de situaties waarbij daadwerkelijk een brandweerauto ter plaatse is geweest (opgeschoonde cijfers). Deze aantallen kunnen lager zijn dan het totaal aantal meldingen. Dit kan worden verklaard uit meerdere meldingen van dezelfde brand, of meldingen waar later geen brandweer nodig bleek. Bekijk de landelijke cijfers op de website van het NIPV. De aantallen kunnen door een andere verwerking afwijken van de cijfers die wij hier melden.