Close-up van brandweerauto's in uitrukhal

Beheersbare jaarwisseling in Zuid-Holland Zuid

Geplaatst op: 1 januari 2024
De jaarwisseling is in Zuid-Holland Zuid relatief rustig verlopen. De hulpdiensten waren voorbereid op verschillende scenario’s, maar grote incidenten bleven uit. Wel hielden meerdere kleine incidenten de brandweer druk bezig. In totaal werd er 117 keer uitgerukt, waarbij het voornamelijk ging om buiten- en containerbranden.

Samenwerking hulpdiensten

Onder andere door de goede afstemming tussen de politie en brandweer bleven incidenten tijdens de jaarwisseling beheersbaar en waren er nagenoeg geen escalaties. Op een incident in Dordrecht na, waarbij de brandweer met vuurwerk werd belaagd en een inzet in Nieuw-Beijerland waar twee collega's van de politie licht gewond zijn geraakt. Afgezien van deze twee voorvallen, kijkt Marcel Huijbrechts, hoofd officier van dienst van de Brandweer tijdens de jaarwisseling, dan ook positief terug. “Heel prettig voor alle partijen dat de jaarwisseling in onze regio rustig is verlopen. Ik wil graag een groot compliment geven voor de paraatheid en inzet van onze mensen. Ik ben er trots op dat we met elkaar de incidenten tot een goed einde hebben weten te brengen. Ook de inwoners in onze regio verdienen een compliment voor de voornamelijk goede sfeer.”

Rustige jaarwisseling blijft drukste nacht van het jaar

De term rustig vraagt in relatie tot de jaarwisseling wel om toelichting. De hulpdiensten zijn tijdens deze nacht vele malen drukker dan op andere dagen in het jaar. Ter illustratie: waar op een normale dag de brandweer in onze regio zo’n 5 tot 10 keer uitrukt, was dat tijdens deze jaarwisseling 117 keer. De jaarwisseling vraagt veel van onze brandweer, zowel van de beroeps als de vrijwilligers. Wij danken onze hardwerkende mensen voor hun inzet en de inwoners van regio Zuid-Holland zuid voor het prettig houden van de jaarwisseling en hun respect naar onze mensen.

Onderstaande afbeeldingen tonen het overzicht van het aantal incidenten per gemeente en de verdeling per categorie.

Incidenten per gemeente in Zuid-Holland Zuid
Overzicht incidenten per categorie