Er wordt een overeenkomst getekend tussen de gemeente en VRZHZ.

Nieuwe kazerne Brandweer Sliedrecht

Geplaatst op: 3 april 2024
In Sliedrecht wordt een nieuwe brandweerkazerne gerealiseerd. Zowel de gemeenteraad van Sliedrecht als het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) heeft hiermee ingestemd. Dinsdagavond 2 april is een overeenkomst getekend tussen de gemeente en VRZHZ.

Het ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne gaat uit van aanpassing van een bestaand politiepand tot een volwaardige brandweerkazerne aan de Rijnstraat in Sliedrecht. Caren Frentz, regionaal commandant en algemeen directeur van de VRZHZ: “Ik ben verheugd met de beoogde realisatie van onze nieuwe brandweerkazerne. Dat verdienen onze brandweermensen. Zij staan dag en nacht klaar voor de gemeenschap. Ze werken met het beste gereedschap en straks met een nieuw onderkomen. Het is niet alleen een gebouw voor veel collega’s. Het is ook een plek voor samenzijn, samen leren en ontwikkelen, een plek waar ze kennis op doen om ons belangrijke vak bij te houden. De nieuwe brandweerkazerne wordt een schitterende mooie en duurzame locatie. Waar collega’s zich thuis voelen en van waaruit we hulpvragen van inwoners van Sliedrecht en omgeving beantwoorden”.

Duurzaam pand

De brandweerkazerne wordt voorzien van de testbaan waar alle brandweermensen uit onze veiligheidsregio hun periodieke gezondheids- en fitheidstest mogen doen. “Door de bouw van de nieuwe brandweerkazerne wordt de aanrijdtijd voor een groot deel van Sliedrecht korter, de vrijwilligers krijgen na bijna 70 jaar een nieuwe kazerne en op de locatie van de huidige kazerne kunnen we op termijn woningen bouwen voor onze inwoners” vertelt wethouder Roelant Bijderwieden. Het wordt een duurzaam pand. Een groot deel van het bestaande politiebureau wordt hergebruikt en daarmee is dit ook een circulair bouwproject. De gasaansluiting verdwijnt in het pand, op het dak komen verschillende zonnepanelen te liggen en de parkeerplekken in het openbare gebied krijgen allemaal waterdoorlatende bestrating. 

Overeenkomst getekend 

De gemeente Sliedrecht verzorgt het bouwheerschap en voorfinanciering. Na oplevering wordt het gebouw feestelijk overgedragen aan de VRZHZ. Dinsdagavond is in de huidige brandweerkazerne van Sliedrecht een overeenkomst getekend tussen de gemeente en VRZHZ. Dit gebeurde door wethouder Roelant Bijderwieden en regionaal commandant Caren Frentz in het bijzijn van de trotse brandweervrijwilligers. In deze overeenkomst zijn afspraken voor de bouw van de kazerne vastgelegd. Na de aanbesteding start de bouw, dit is naar verwachting begin 2025.