Rookmelder Check, Koop, Plak

Rookmelders redden levens

Geplaatst op: 3 april 2024
De afgelopen tijd waren er in onze regio meerdere branden in woonhuizen en flats. Een grote brand in huis. Je moet er niet aan denken, maar toch kan het zo gebeuren. Als er brand is wil je zo snel mogelijk gewaarschuwd worden. Bij veel branden zijn mensen gered door rookmelders.

Het is niet voor niets dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in woningen. Op elke verdieping moet een rookmelder hangen. Rookmelders zien rook snel. Daardoor kan je eerder vluchten en de brandweer bellen. Maar het is nog veiliger om in elke ruimte een rookmelder te hebben. Hoe sneller je wordt gewaarschuwd, hoe groter de kans dat je veilig buiten kunt komen. Met meer rookmelders is er een kleinere kans op gewonden en op minder schade.

Doe de deur dicht

Doe binnendeuren dicht als je gaat slapen. Het kan je leven redden. Dichte deuren zorgen ervoor dat de rook minder snel in de kamer kan komen. Daardoor heb je extra tijd om te vluchten en veilig weg te komen. Er zijn veel voorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen waren dicht waren.

Zorg dat kieren zo klein mogelijk zijn

Ook onder de deuren. Tochtstrips zorgen voor minder verspreiding van rook.

Meer informatie 

Kan je vinden op www.brandweer.nl en op www.rookmelders.nl.