#VetVeilig The Game

Op een leuke manier leren over veiligheid!
Vrouw hoest van het inademen van rook
Vetveilig

Op een leuke manier leren over veiligheid!

#VetVeilig is een onderdeel van ons programma ‘Veilig Leven’. Een programma waarmee we inwoners van onze regio (meer) bewust willen maken van risico’s in hun omgeving. En om ze te leren hoe te handelen bij incidenten.

Met #VetVeilig focussen we ons op kinderen en jonge tieners van 7 tot en met 13 jaar; jong geleerd, is immers oud gedaan. Met de content van #VetVeilig maken we ze enthousiast over veiligheid, zodat ze uit zichzelf iets doen om hun omgeving veiliger te maken.

Op een leuke manier leren over veiligheid! Op deze pagina vind je informatie over:

  • #VetVeilig the game
  • Brandweer op school (landelijk)
  • YouTube serie 'Is het #VetVeilig?'
  • #VetVeilig met...

Meer weten over #VetVeilig of het programma Veilig Leven? Mail dan naar [email protected] of bel 088-636 50 00.

Klik hier om #VetVeilig the game te spelen!

Vet Veilig logo

#VetVeilig the game

In #VetVeilig the game leren kinderen op een leuke manier wat zij moeten doen als er bijvoorbeeld brand is, een ongeluk gebeurd en de hulpdiensten ingeschakeld moeten worden. Ook leren ze hoe ze deze situaties kunnen voorkomen!

#VetVeilig the game bestaat uit twee scenario’s die afzonderlijk van elkaar te spelen zijn, namelijk: ‘De brand’ en ‘De val’. Bij de ‘De brand’ gaat het specifiek over (brand)veiligheid en ongelukken in huis. Dit scenario wordt gepresenteerd door niemand minder dan Tom van Weerd (radio DJ bij Qmusic en brandweerman). Bij ‘De val’ raakt er iemand bewusteloos en moet er 112 gebeld worden. Elbert Smelt, arts en presentator van het Zapp-programma Topdoks helpt de spelers door dit scenario heen.

Beide presentatoren leggen de spelers verschillende keuzes voor. De spelers moeten dan beslissen wat de veiligste optie is. Als alles goed gaat, gaat de klas terug in de tijd om zo samen de brand en/of andere ongelukken te voorkomen!

#VetVeilig the game is speciaal gemaakt voor kinderen uit groep 7 en 8. Na de spelen weten jouw leerlingen hoe ze hun eigen omgeving veiliger kunnen maken. Ook spelen in jouw klas? Ga dan via deze link naar 'informatie voor docenten'.

Meer weten?

Klik dan op onderstaande button en kom meer te weten over de leerlijn 'Brandweer op school'.

Klik hier voor meer informatie over lespakketten

Informatie brandweer op school

Het lespakket ‘Brandweer op school’ is een doorlopende leerlijn over de brandweer en brandveiligheid. Het doel van dit lespakket is dat kinderen bewust omgaan met het voorkomen van brand en weten wat ze moten doen als er toch brand uitbreekt. Het lesmateriaal is onderverdeeld in een aantal werkboekjes, met daarbij ter ondersteuning digitaal lesmateriaal.

De opdrachten zijn divers, zodat het materiaal kinderen met verschillende leerstijlen aanspreekt. De kinderen leren, ontdekken en gaan zelf aan de slag tijdens de lessen.

Aanvullend programma

Aanvullend op deze leerlijn bieden wij ook schoolbezoeken van Brandweer Zuid-Holland Zuid en de GHOR(geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) aan.

YouTube serie 'Is het #VetVeilig?'

In de videoserie #VetVeilig overvalt het #VetVeilig-testteam bedrijven, sportclubs en winkels in de regio IJsselland om te checken hoe veilig het gebouw écht is. Zijn er rookmelders, nooduitgangen en brandblussers? Is er een vluchtplan en weet het personeel wat ze moeten doen bij een noodsituatie? Alles wordt zorgvuldig bekeken door de kidsreporters. Slagen ze voor de test? Dan krijgen ze de officiële #VetVeilig-sticker!

Misschien gaan we in de toekomst meer video's met #VetVeilig-testteams. Daarvoor zijn we op zoek naar stoere kidsreporters. Ben- of ken jij iemand die ons team wil versterken? Klik dan op de button 

'Kidsreporter worden: hoe doe je dat?'

vetveiligmettony

#VetVeilig met…

In deze interactieve Instagram-reeks leggen influencers verschillende veiligheidsdilemma’s voor aan hun volgers. De kijkers kunnen per dilemma kiezen welk antwoord de veiligste optie is. De eerste serie staat online en is gemaakt in samenwerking met e-sporter Tony Kok van PEC-Zwolle.

De video’s van Tony gingen over verschillende kleine risico’s zoals verwondingen, brandveiligheid en het voorkomen van ongelukken. De video’s kun je terugkijken via het Instagramaccount van Tony: @tonykoknl of via de hashtag #VetVeiligMetTony.