Vrouw drinkt koffie in cafe

Tips om corona dit najaar buiten de deur te houden

Geplaatst op: 17 november 2022
We kunnen weer alles doen wat we willen. Winkelen, op kantoor werken, sporten en uit eten gaan. Dat willen we zo houden. Deze vier tips helpen de verspreiding van corona zoveel mogelijk te beperken. Want als we in het najaar weer meer binnen zijn, verspreiden virussen zoals corona zich sneller.

1. Was vaak je handen.
We kennen de tip allemaal: je handen wassen. Virussen verspreiden zich makkelijk via je handen. Was daarom vaak je handen met water én zeep. Zo verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

2. Hoest en nies in je elleboog.
Bij hoesten en niezen komt een groot aantal druppeltjes vrij. Daarin kunnen bacteriën of virussen zitten. Op je handen blijven ze makkelijk in leven en kunnen ze zich snel verder verspreiden. Daarom geldt altijd: hoest of nies in je elleboog en niet in je hand.

3. Haal een herhaalprik.
Door een herhaalprik te halen is de kans kleiner dat je ernstig ziek wordt van corona. In Nederland heeft ongeveer 83% van de mensen van 18 jaar of ouder de eerste basisprik(ken) tegen corona gehad. Na verloop van tijd beschermt het vaccin minder goed tegen (ernstig) ziek worden. Om jezelf weer beter te beschermen kan je de herhaalprik halen. Mensen van 60 jaar en ouder, bewoners van zorginstellingen, mensen onder de 60 die ook de griepprik krijgen en zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging. Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder de herhaalprik tegen corona krijgen. Je krijgt de herhaalprik met een vernieuwd vaccin dat beter beschermt tegen meer varianten van het virus. Je moet wel eerst je basisprikken gehad hebben. Die kan je ook nog steeds halen.

4. Klachten? Blijf thuis en doe een zelftest.
Heb je klachten? Blijf thuis en doe een zelftest. Heb je corona? Ga dan in isolatie. Dat betekent dat je minimaal 5 dagen thuis blijft. Zo voorkom je dat je anderen aansteekt. Ben je na die 5 dagen 24 uur klachtenvrij? Dan mag je weer het huis uit.

Bron: Rijksoverheid