Eric Linthuis poseert voor tankautospuit

Eric vertelt over de serie ”als de brandweer”

Geplaatst op: 27 november 2019
''Als de brandweer'' elke zondag op SBS6

Eric Linthuis is zowel bevelvoerder als plaatsvervangend wachtcommandant in Rotterdam en daarnaast vrijwilliger in de regio Zuid-Holland Zuid. Als vrijwilliger is hij zowel manschap als bevelvoerder, maar ook brandweerchauffeur. ''Ontzettend leuk om in beide regio's aan het werk te zijn, het maakt het werk heel divers en tegelijkertijd maak je veel mee''.

Het programma ''als de brandweer'' op SBS6 wat op elke zondag om 20.30 uur uitgezonden wordt, geeft een goed beeld van wat we als brandweer voor bepaalde incidenten meemaken, maar ook waar we tegenaan lopen. ''We zijn ongeveer anderhalve maand gevolgd door een camerateam, die écht als zevende persoon meeging in de wagen om zoveel mogelijk mee te krijgen wat wij doen en dit echt vanuit ons perspectief beleven. In die tijd hebben we zoveel mogelijk incidenten vastgelegd, wat naar mijn idee een compleet beeld geeft van wat we als brandweer doen én meemaken'', vertelt Eric.

''Zelf kom ik in drie afleveringen voor, waar te zien is hoe bepaalde inzetten gedaan worden en hoe zo'n proces nu precies verloopt. Als bevelvoerder heb je natuurlijk een andere rol dan een manschap en voel je je ook verantwoordelijk voor hoe een incident verloopt. Daarnaast ben ik vrijwilliger in de regio Zuid-Holland Zuid. Als vrijwilliger voel je je verbonden met de lokale gemeenschap en andere mensen van de post. Door eens in de week te oefenen met elkaar krijg je een band, en daarnaast zorgen de inzetten die je met elkaar doet dat deze band versterkt. Als er bepaalde incidenten zijn voorgevallen, kun je daar ook goed met elkaar over praten en dat helpt echt.''

In de serie komt ook naar voren hoe je op elkaar ingespeeld bent, hoe belangrijk je voor elkaar bent én hoeveel steun je aan elkaar hebt. Daarnaast is het brandweervak écht divers: van grote branden blussen tot beknelde mensen uit auto's bevrijden. Ook het duiken, naar bijvoorbeeld vermiste personen. Vaak is het niet duidelijk dat dit soort dingen ook door de brandweer wordt gedaan.

Na een brand wordt veelal ook onderzoek gedaan naar de oorzaak van een brand. Dit gebeurt door een speciaal team, namelijk brand- en incidentonderzoek. In de serie wordt hier ook aandacht aan besteed: wat doen zij precies en wanneer komen zij in actie?

''Het was écht hartstikke leuk om mee te doen aan de opnames van de serie, we hebben het met veel plezier gedaan. We zijn zelfs al bezig met opnames voor het tweede seizoen'', vertelt Eric. De kijker beleeft alles door de ogen van een brandweerman, echt een aanrader om te kijken dus!